Zwitserland

Volgens de grondwet mag geen enkele Zwitserse stad zich ‘hoofdstad’ van Zwitserland noemen. Bern is dus niet de Zwitserse hoofdstad, maar noemt zich wel de ‘bondsstad’ van het land omdat de regering er zetelt. Bern bezit een erg aantrekkelijk historisch centrum, met tal van fonteinen, torens en steegjes. Lees hieronder meer over Zwitserland.
Is Bern de hoofdstad van Zwitserland?

De bondsstad aan de Aare.
Bern ligt in het westen van Zwitserland, aan de rivier de Aare. Het is qua oppervlakte geen grote stad, en qua inwonertal is het slechts de 5de grootste stad van Zwitserland. Bern bezit echter belangrijke toeristische troeven: de oude binnenstad prijkt op de Unesco-Werelderfgoedlijst en er is een grote diversiteit aan musea en bezienswaardigheden. Bovendien telt Bern tal van overdekte gaanderijen met winkels, restaurants en bars.

Op de kaart:

De historische stadskern

Hoofdstad Zwitserland
De vlag van Zwitserland

Hét icoon van de stad Bern is ongetwijfeld de Zytglogge. Dit overbekende astronomische uurwerk dateert uit 1530. De Zytglogge is centraal gelegen tussen de Marktgasse en de Kramgasse, 2 beroemde historische straten met aan weerszijden huisgevels uit de 17de en 18de eeuw. De huizen zijn mooi versierd met kleurrijke vlaggen. In de oude stadskern merk je talrijke fonteinen op, die vaak verband houden met historische figuren.

De Zähringerbrunnen in de Kramgasse bijvoorbeeld werd genoemd naar de stichter van de stad: Berthold V von Zähringen. In de oude stadskern tref je het Bundeshaus aan, waar het Zwitserse parlement zetelt. De Bundesplatz is de naam van het plein voor het Bundeshaus. Dit plein telt 26 kleurrijk verlichte fonteinen. Het laatgotische kerkgebouw Berner Münster mag je niet missen tijdens je bezoek aan Bern. Al in 1421 begon men met de bouw van deze indrukwekkende kerk, maar de toren was pas voltooid in 1893.
Andere bezienswaardigheden in Bern.

Een ander symbool van Bern is de zogenaamde Berenkuil (Bärengraben). In deze kuil leven een aantal echte beren, een oude traditie in de stad. Museumliefhebbers mogen niet vergeten om het Naturhistorisches Museum, het Bernisches Historisches Museum en het Zentrum Paul Knee te bezoeken. Wandel ook even tot aan de Rosengarten en geniet van het onvergetelijk uitzicht over de rivier de Aare en de historische stadskern.

Bern wordt in de volksmond aangeduid als de hoofdstad van Zwitserland, maar is in de praktijk eigenlijk de bondsstad van Zwitserland. Het land heeft immers geen officiële hoofdstad. Opvallend is dat Bern slechts 140 000 inwoners telt en niet meer dan 51 km² groot is. Het is dan ook slechts de 4de grootste stad van het land.

  • De ligging.

Bern ligt een goede halve kilometer boven zeeniveau en vind je terug in het noordwesten van het land. De stad zelf ligt in een dal van het zogenaamde Schweizer Mittelland aan de rivier de Aare. Het is dan ook bij de rivier waar het historische deel van de stad terug te vinden is.
De bezienswaardigheden.

Bern is een stad waar de uitdrukking “klein, maar fijn” voor gemaakt lijkt te zijn. Het is een stad met een rijke geschiedenis en een indrukwekkende cultuur. Er valt dan ook heel wat te zien!

  • De Münster kathedraal.

De gotische Münster kathedraal is één van de meest indrukwekkende kathedralen ter wereld. Dat mag ook wel als je weet dat de bouw duurde van de vroege 15de tot de late 19de eeuw. Opvallend zijn de glas in lood ramen, het houtsnijwerk en de 100 meter hoge toren. Een toren die overigens toegankelijk is voor bezoekers.

  • De Zytglogge.

De Zytglogge is eigenlijk een klokkentoren en is een restant van de eerste stadspoort van van Bern. Pal in het hart van de oude binnenstad gelegen kan je deze charmante toren eigenlijk niet missen. De grote astronomische klok geeft nog een tikje extra sfeer aan het geheel.

  • De fonteinen.

Bern is een stad vol fonteinen. In het centrum zijn er meer dan 100 te vinden die elk een eigen verhaal vertellen uit een eigen periode. Zwitserse helden, sprookjes en historische gebeurtenissen geven de fonteinen vorm. Vast en zeker de moeite waard om er op zijn minst een paar te ontdekken!

  • Het Einsteinhuis.

Het hoeft niet altijd groot te zijn om indrukwekkend te zijn. In het krappe Einsteinhuis ontwikkelde de wereldberoemde Albert Einstein zijn relativiteitstheorie. Het huis zelf is vandaag de dag open voor bezoekers en biedt een unieke blik in het leven van Einstein.

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=oZRBUBbfIJ8)

Informatie over andere hoofdsteden:

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Nuttig artikel? Het delen van het artikel stellen wij erg op prijs.

Last updated: woensdag 7 april 2021

Plaats een reactie