Zwarte Woud

De hoofdstad van het Zwarte Woud, Freiburg im Breisgau.
Freiburg im Breisgau is de feitelijke hoofdstad van het Zwarte Woud (Duitsland). De stad ligt in de regio Baden-Württemberg en heeft een bevolking van ongeveer 220.000 inwoners. Freiburg werd gesticht door Konrad en hertog Berthold III van Zähringen in 1120, als een vrije marktstad. Hier komt ook de naam vandaan, die zich letterlijk laat vertalen als “vrij (onafhankelijk) stadje”. Het Duitse woord “Burg” betekent tegelijkertijd ook “versterkte stad” (zoals in “Hamburg”). Het is dus waarschijnlijk dat Freiburg zoiets betekent als “versterkte stad van vrije burgers”. Lees hieronder meer over deze hoofdstad.
Freiburg is de hoofdstad van het Zwarte Woud.

Freiburg is strategisch gelegen op een knooppunt van handelsroutes tussen de Middellandse Zee, de Noordzee regio’s en de rivieren Rijn en Donau. Het gebied wordt begrensd door de bergen van het Zwarte Woud: Rosskopf en Bromberg in het oosten, Schönberg en Tuniberg in het zuiden, en het Kaiserstuhl heuvelgebied in het westen. In het zuidwesten strekt Freiburg zich uit over de Dreisam rivier, aan de voet van de Schlossberg.

Historisch gezien fungeert de stad dan ook als het knooppunt van de regio Breisgau, aan de westelijke rand van het Zwarte Woud, in de Bovenrijn.

De klimaatclassificatie van Köppen classificeert het Freiburgs klimaat als oceanisch (Cfb). Mariene kenmerken zijn echter beperkt als gevolg van de enorme afstand van oceanen en zeeën. Zo hebben de zomers hier een significante subtropische invloed, aangezien de binnenlucht dan verwarmt. De temperaturen in juli en augustus zijn onder normale omstandigheden zelfs vergelijkbaar met wat in andere delen van Duitsland een hittegolf is. Volgens meteorologische statistieken is de stad dan ook de zonnigste en warmste van van het land. Bovendien houdt ze het Duitse temperatuurrecord (40,2°C, 2015).
Bezienswaardigheden

Hoofdstad Zwarte Woud
De vlag van Duitsland

Freiburg is een beroemde Duitse universiteitsstad en een aartsbisschoppelijke zetel. Al van bij het ontstaan ontwikkelde de stad zich tot een belangrijk commercieel, intellectueel en kerkelijk centrum van de Bovenrijn. De stad staat bekend voor zijn middeleeuwse universiteit en ligt in het hart van het belangrijkste wijnbouwgebied van Baden. Uiteraard vormt ze ook de voornaamste toegangspoort tot het Zwarte Woud, een van de Duitse toeristische trekpleisters bij uitstek.

Wanneer je de pagina verder wilt uitbreiden, een correctie wilt doorvoeren of een opmerking ergens bij wilt plaatsen, reageer dan hieronder.
Meer informatie over andere hoofdsteden in de wereld:

Last updated: woensdag 7 april 2021

Plaats een reactie