Zuid-Holland

Den Haag… hartstikke interessant!
O, O, Den Haag… Wie kent het niet, die mooie stad achter de duinen. Door Hagenezen liefkozend “’t Haagje” genoemd. Of de Hofstad, want ook dat is een bijnaam voor dit prachtige uit de kluiten gewassen dorp waar de Nederlandse politiek zitting heeft en de gemoederen goed bezighoudt. Hoewel ‘s-Gravenhage (de officiële naam) al in de 15e eeuw zoveel bewoners had dat het eigenlijk meer een stad was dan een dorp, kreeg het pas in 1806 stadsrechten. Tegenwoordig kan niemand meer om Den Haag heen. Niet alleen omdat het één van de drie grootste steden van Nederland is, ook vanwege de vele bezienswaardigheden en niet te vergeten: Het Internationaal Strafhof en Internationaal Gerechtshof. Ja, de Residentie staat volledig op de kaart.

Den Haag op de kaart.

En waar precies op de kaart? Helemaal links aan de westkust van Nederland, net even onder het midden. Omgeven door (oudere) steden als Leiden, Delft en Rotterdam. Met overigens een uitstekende verbinding door de A4, A12 en A13 met (resp.) Leiden/Amsterdam, Utrecht en Delft/Rotterdam. Ook met het openbaar vervoer prima te bereiken en Den Haag Centraal is altijd de eindbestemming. En waarom ook niet? In Den Haag vindt je immers alles wat je hartje maar begeert…

Monumenten in hoofdstad van Zuid-Holland.

Hoofdstad van Zuid-Holland
De vlag van Nederland

Wil je monumenten zien? Wat dacht je van de prachtige, goed onderhouden gebouwen in de nabijheid van de Javastraat of de Grote Kerk met daar naast de het mooie Noordeinde met het werkpaleis van de Koning? Of natuurlijk het Binnen- en Buitenhof met de Hofvijver. Een zeer interessante en mooie wandeling kun je maken om en nabij de Denneweg richting de Frederikstraat en het Vredespaleis. Als je liever musea bezoekt, dan ben je in de Hofstad ook helemaal op je plaats.

Uiteraard is er een Gemeentemuseum en het Mauritshuis, maar er zijn ook vele kleine museum pareltjes te vinden. Een kleine greep? Het Kinderboekenmuseum, het Louis Couperus Museum, het Communicatiemuseum, de Gevangenpoort en (als enige in Nederland) het Museum voor Vrijmetselarij. Allemaal hartstikke interessant. En dat beschrijft ’t Haagje in een notendop: Hartstikke interessant!

Meer hoofdsteden:

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Vond je dit artikel nuttig? Deel dit dan met anderen op social media, op deze manier kunnen we het artikel nog beter en informatiever gaan maken.

Plaats een reactie