Zimbabwe

Wat is de hoofdstad van Zimbabwe? Dat is Harare.
Tot in 1982 heette Harare officieel Salisbury. Het is de hoofdstad en het dichtstbevolkte gebied van Zimbabwe. De stad heeft een oppervlakte van 960,6 km2 en een geschatte bevolking van 1.606.000 mensen (2009). De stichting dateert van in 1890 en is het werk van de Pioneer Column, een kleine militaire strijdmacht van de Britse Zuid-Afrikaanse Compagnie. De benaming (Fort) Salisbury is een knipoog naar de Britse premier Lord Salisbury. De hernoeming tot Harare vierde in 1982 de tweede verjaardag van de Zimbabwaanse onafhankelijkheid. Kom in dit artikel meer te weten over de hoofdstad van Zimbabwe.
Harare is de hoofdstad van Zimbabwe.

Ligging
Harare is gelegen in het noordoosten van Zimbabwe, in de regio Mashonaland. Het is eigenlijk een grootstedelijke provincie, waarin ook de gemeenten Chitungwiza en Epworth zijn opgenomen. Bijzonder aan deze ligging is het Highveld plateau waarop de stad zich bevindt, op een hoogte van 1483 meter boven de zeespiegel.

Volgens de klimaatclassificatie van Köppen heeft Harare zo een subtropisch hooglandklimaat (een oceanische klimaatsoort). Omdat de stad op de hogere delen van het plateau ligt, zorgt de hoogte voor een koele, zuidoostelijke luchtstroom, die het klimaat koeler en droger maakt dan een gemiddeld tropisch of subtropisch klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt bijvoorbeeld 17,95°C, wat vrij laag is voor de tropen. Er zijn verder 3 hoofdseizoenen: een warm, nat seizoen van november tot maart/april; een koel, droog seizoen van mei tot augustus (wat overeenkomt met de winter op het zuidelijk halfrond); en een warm, droog seizoen in september/oktober.
 

De highlights (bezienswaardigheden)

Hoofdstad Zimbabwe
De vlag van Zimbabwe

Harare is het belangrijkste politieke, financiële, commerciële en communicatiecentrum van Zimbabwe, evenals een handelscentrum voor tabak, maïs, katoen en citrusvruchten. De productieve industrie — inclusief textiel, staal en chemicaliën — is economisch significant, net als de plaatselijke goudwinning.

Een voorname landmark is de Universiteit van Zimbabwe, meteen ook de oudste universiteit van het land. Verder is de stad ook de thuisbasis van de Harare Sports Club (de belangrijkste cricketploeg van het land) en Dynamos F.C. (de bekendste voetbalclub van het land). In recente jaren kregen de infrastructuur en overheidsdiensten van de stad het echter zwaar te verduren en kwam Harare zelfs terecht op de lijst van minst leefbare steden ter wereld.
Wil je deze pagina verder uitbreiden met nuttige informatie, wil je een correctie doorgeven of een opmerking plaatsen? Reageer dan hieronder.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Last updated: woensdag 7 april 2021

Plaats een reactie