Zeeland

Middelburg is niet alleen de hoofdstad van de kustprovincie Zeeland. Het is ook de grootste stad van de provincie en dus ook van het voormalige eiland Walcheren. Een waterweg, Het Kanaal door Walcheren, doorsnijdt deze Zeeuwse hoofdstad. Hoewel het een relatief kleine hoofdstad is, met nog geen 50.000 inwoners, heeft Middelburg genoeg interessants te bieden voor een weekend-weg of een dagje-uit. Lees hieronder meer over Middelburg.

Middelburg is de hoofdstad van Zeeland.

Het abdijcomplex ofwel De abdij van Middelburg is een voormalige abdij waarin tegenwoordig zowel het Zeeuws museum als het provinciehuis zetelt. Het Zeeuws museum vertelt jou alles over de historie van Zeeland. Belangrijk onderdeel van het abdijcomplex is de

Hoofdstad Zeeland
De vlag van Middelburg

abdijtoren die bekend staat als de Lange Jan. Deze toren is qua hoogte de nummer elf van alle kerktorens in Nederland. Hij is te beklimmen tot ongeveer de helft. Vanaf dat punt heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Het stadhuis van Middelburg is een schoonheid in laat-gotische stijl. Het heeft een toren, een klok en een carillon. Leuk weetje: Malle Betje is de bijnaam van de Middelburgers voor de toren. De reden is dat zijn klok steevast achterloopt bij die van de Lange Jan.

De Kloveniersdoelen

De Kloveniersdoelen is een monument uit 1607. Het was de thuisbasis van de Kloveniers, schutters die met buskruit schoten. In de Franse tijd had de Kloveniersdoelen de functie van hospitaal. Nu is er een Grand Café-restaurant en een filmhuis waar prachtige artistieke films worden vertoond.

Verder herbergt Middelburg een aantal mooie kerken, markten, molens, een scheepswerf en een paar parken die zich prima lenen voor een korte maar leuke wandeling en voor een rustmoment.

Met deze korte beschrijving heb je een aardig beeld van deze mooie stad, die een bezoekje meer dan waard is. Middelburg ligt ook nog eens op korte afstand van de mooie en schone Zeeuwse stranden.

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=rXMMHxsrzsk)

Op de kaart:

Middelburg ligt dus op het Walcheren, een voormalig eiland in het westen van de provincie Zeeland. Doordat de N57 vlakbij begint én Middelburg een treinstation heeft zijn bijvoorbeeld Rotterdam en vooral leuke Belgische steden als Antwerpen, Gent en Brugge redelijk dichtbij.

Wil je iets toevoegen aan dit artikel, een correctie doorgeven of een opmerking plaatsen? Reageer dan hieronder.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Plaats een reactie