Verenigde Staten

De hoofdstad van de Verenigde Staten: Washington D.C.
Veel mensen denken aan New York, Las Vegas of Los Angeles als ze denken aan steden in de Verenigde Staten. Dit zijn dan ook typische Amerikaanse steden, volgepakt met wolkenkrabbers en glitter en glamour. Het doet dan misschien ook wat gek aan te bedenken dat juist de hoofdstad van het land zo afwijkt. Washington D.C. is een unieke stad, ruim opgezet en met een compleet eigen karakter. Lees hieronder meer over de hoofdstad.
Washington D.C. is de hoofdstad van de Verenigde Staten.

Hoofdstad Verenigde Staten
De vlag van Washington D.C.

Washington D.C. is een zogenaamde geplande stad. De stad is gebouwd om als hoofdstad, als bestuurlijk centrum te fungeren. In het ontwerp van de stad, gemaakt door Fransman Pierre l’Enfant, is de scheiding der machten te ontdekken.

Het bestuurlijke centrum is gebouwd in de vorm van een kruis, waar aan het einde van de Oostelijke poot het Capitool staat, als symbool voor de wetgevende macht. Aan de noordelijke poot staat het Witte Huis, waar de president, als symbool voor de uitvoerende macht, woont. Het bestuurlijke centrum is in de loop der tijd uitgebreid tot buiten de grenzen van de stad. Washington D.C. is onderdeel van een grootstedelijk gebied dat reikt tot in de buurstaten Virginia en Maryland.
National Mall

De gebouwen waarin de bestuurders werken, zijn direct ook grote trekpleisters. Het Capitool en het Witte Huis worden van elkaar gescheiden door de National Mall, een autovrije strook van twee mijl lang. Aan deze Mall bevinden zich diverse andere bezienswaardigheden, waaronder het Washington Monument, en eerbetonen aan andere presidenten. Ook vind je verschillende musea aan de National Mall, waarvan de meesten deel uitmaken van het Smithsonian Institute. Er zijn musea over geschiedenis, kunst, natuur en zelfs ruimtevaart. Veel van deze bezienswaardigheden zijn gratis te bezoeken!

Een filmpje:

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=7dilTLvbHxc)

Nu zal er misschien nog steeds een klein raadsel rond de stad hangen: waarom staan de letters D.C. achter de naam van de stad. Deze letters staan voor ‘District of Columbia’. Dit is een speciaal federaal district, dat tot geen enkele staat behoort, zodat staten geen invloed konden hebben op de hoofdstad. De naam Washington is een verwijzing naar de gelijknamige president, en D.C. verwijst naar een oude, poëtische naam van Amerika: Columbia, uiteraard verwijzend naar ontdekker Columbus.
Op de kaart:

Heb je een vraag, wil je een opmerking plaatsen of een correctie doorvoeren? Reageer dan hieronder.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Last updated: woensdag 7 april 2021

Plaats een reactie