Tsjechië

Praag: de hoofdstad van Tsjechië.
Het prachtige Praag behoort tot de mooiste steden van Europa. De tijd lijkt wel stil te staan in deze “Gouden Stad”. Het historisch stadscentrum pronkt sinds 1992 op de UNESCO’s Werelderfgoedlijst. Als je de vele middeleeuwse monumenten ziet, begrijp je meteen waarom. Praag bezoek je dan ook voor zijn indrukwekkende architectuur. Lees in dit artikel meer over de hoofdstad van Tsjechië.

Praag is de hoofdstad van Tsjechië.

  • Ligging

Praag ligt in de aloude Boheemse regio in het dal van de Moldau, met 440 km de langste rivier van Tsjechië. Dit grondgebied telde al tijdens het Paleolithicum bewoners. De stad beslaat beide kanten van de rivier. Maar liefst 21 bruggen overspannen de linker- en rechteroever, waarvan de Karelsbrug natuurlijk de belangrijkste is.

Een lange bouwgeschiedenis

Op de eerste majestueuze bouwwerken was het wachten tot de middeleeuwen. Twee grote blikvangers op de linkeroever zijn de Praagse Burcht, met op het binnenplein de imposante Sint-Vituskathedraal. Deze kathedraal kent een opvallend lange bouwgeschiedenis. De bouw startte in 1344, maar de kerk kreeg pas in 1929 haar definitieve vorm!

Karelsbrug

Hoofdstad Praag
De vlag van Praag

De wereldberoemde Karelsbrug verbindt de wijk Malá Strana op de linkeroever met de Oude Stad op de rechteroever. Karel IV legde de eerste steen in 1357. De 30 later toegevoegde barokke standbeelden aan de balustrades maken van deze stenen brug een ware toeristische trekpleister. Vooral ’s avonds steken duizenden toeristen de 516 meter lange brug over.

Oude Stad
De indrukwekkende Kruittoren geeft toegang tot de Oude Stad en geldt als een van ’s werelds mooiste gotische bouwwerken. Mis het Oude Stadsplein niet, met o.a. het Oude Stadsraadhuis en het monument voor de op de brandstapel gestorven ketter Jan Hus.

Nieuwe Stad

Shopaholics en nachtraven komen aan hun trekken in de Nieuwe Stad. Hier vind je ook het belangrijke Wenceslausplein. Deze 750 meter lange boulevard vormde in 1989 het toneel van de Fluwelen Revolutie. Na de val van de Berlijnse Muur verzamelden duizenden studenten hier voor het geweldloze protest dat uitmondde in het einde van het communistisch regime.

In dit modernere stadsgedeelte spot je ook het Tančícídům, het befaamde Dansende Huis. Vlakbij deze merkwaardige glasconstructie zie je de oude woonst van Vaclav Havel, de eerste Tsjechische president.

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=idg6vW3vXtE)

Winterseizoen
Voor een onvergetelijke beleving bezoek je Praag bij in de winter. Bedekt onder een laagje sneeuw verandert deze Centraal-Europese parel pas helemaal in een sprookjesachtige bestemming.

Tips en correcties kunnen hieronder geplaatst worden.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Plaats een reactie