Somalië

De hoofdstad van Somalië is Mogadishu.
De hoofdstad van Somalië is Mogadishu (مقديشو, Xamar, Hamar, Mogadiscio), tegelijk ook het dichtstbevolkte gebied van het land, met 2425000 inwoners (2017). Volgens de traditionele overlevering bestaat de inheemse bevolking uit jagers-verzamelaars. De naam “Mogadishu” is dan weer afgeleid van de Perzische naam “Maq’ad-i Shah” (مقعد شاه) wat zoveel betekent als “zetel van de Shah”. De lokale naam “Xamar” (Hamar) betekent “tamarinde”. Een andere theorie gaat uit van een Arabische afkomst waarbij de betekenis “geheiligd(e) (plaats)” opduikt, hoewel de stad eigenlijk te oud is om deze afkomst aan te nemen. Lees hieronder verder over de hoofdstad van Somalië.

Mogadishu is de hoofdstad van Somalië

  • De ligging.

Mogadishu is gelegen in de kuststreek Banadir (in zuidoost Somalië), aan de Somalische Zee, en dient zo als een van de belangrijkste havens van de Indische Oceaan, pal in de Hoorn van Afrika. De regio Banadir is daarbij eigenlijk even groot als de stad en heel wat kleiner dan de historische provincie met dezelfde naam. Administratief is Mogadishu verdeeld in de districten Abdiaziz, Daynile, Bondhere, Hamar-Jajab, Dharkenley, Hamar-Weyne, Hodan, Heliwa, Howl-Wadag, Shangani, Karan, Shibis, Wadajir, Waberi, Yaqshid en Wardhigley.

Bezienswaardigheden

Hoofdstad Somalië
De vlag van Somalië

De toeristische trekpleisters van Mogadishu zijn de zandstranden met hun weelderige koraalriffen. De eerder recente toeristische resorts van het land zijn haast allemaal hier gevestigd. Daarnaast herbergt de stad een grote rijkdom aan architectuur. Een belangrijk aandeel hierin hebben de moskeeën, waarvan de Arba’a Rukun moskee een van de oudste gebedshuizen is, gebouwd rond 667. Ook het officiële woonpaleis van de president, Villa Somalia, bevindt zich in de hoofdstad.

Geresa Museum

Het ligt er op een hoge grond met uitzicht op de stad en de Indische Oceaan, die toegang geeft tot de zeehaven en de luchthaven. In 1960, naar aanleiding van de Somalische onafhankelijk, werd het Nationale Museum van Somalië in Mogadishu opgericht, als omzetting van het oude Garesa Museum. In 1985 werd dit museum omgezet in een regionaal museum en (weer) omgedoopt tot Garesa Museum. Sinds 2014 kun je hier tal van voorname culturele voorwerpen bekijken, waaronder oude munten, ruilgereedschap, traditionele kunstwerken, oude wapens en typisch aardewerk.

Vragen, correcties en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Plaats een reactie