Slovenië

DOBRODOSLI (welkom) in Ljubljana! Wat is de hoofdstad van Slovenië?
De hoofdstad van Slovenië is een kleine charmante parel die al menig “reishart” veroverd heeft, namelijk Ljubljanica. Deze verrassende stad is smaakvol, artistiek en boeiend. Sleutelwoorden daarbij zijn: grandeur, sfeer, cultuur, natuur, culinaire traditie, unieke architectuur, gezelligheid en authenticiteit!

Ljubljanica is de hoofdstad van Slovenië

De hoofdstad van Slovenië is één van de kleinste hoofdsteden van Europa. De stad heeft een centrale locatie middenin het land waardoor het tevens een uitstekende uitvalsbasis is om Slovenië verder te verkennen. Ljubljana is gelegen aan de rivier de Ljubljanica.

De stad kent een gematigd zeeklimaat met koude winters, warme zomers en het hele jaar door fikse regenbuien. Elk seizoen heeft zijn eigen charmes voor een stedentrip. In het voorjaar is de stad gehuld in fris lentegroen en biedt met zo’n 20 graden gemiddeld een uitstekende tijd voor een actief verblijf.

Ook valt er in het voorjaar minder regen dan in de zomer. Een andere echte aanrader is het vroege najaar wanneer de temperatuur nog aangenaam is, de bomen hun herfsttooi aannemen en de vele gekleurde gebouwen baden in een prachtige warme zonnegloed. Extreme weersomstandigheden komen eigenlijk niet voor in Ljubljana maar een winterse bui in het late najaar of vroege voorjaar zou zomaar kunnen.

GESCHIEDENIS

Hoofdstad Slovenië
(Bron: Greetz.nl)

De hoofdstad van Slovenië kent een lange, boeiende geschiedenis die teruggaat tot zo’n 2000 jaar voor Christus. Toen woonden er op deze plek al mensen in huizen op palen! Daarna volgden er vele bezettingen waaronder lange tijd het Habsburgse rijk. Na de eerste wereldoorlog werd het koninkrijk Oostenrijk-Hongarije opgeheven en sloot Slovenië zich aan bij het koninkrijk van de Serviërs en Kroaten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog volgde een bezetting door Italië en Duitsland.

Daarna was Ljubljana lange tijd de hoofdstad van één van de republieken van Joegoslavië. In 1991 werd Slovenië onafhankelijk. Bijzonder aan deze stad is verder “het stempel” van de zeer bevlogen architect Joze Plecnik. Er zijn maar weinig steden in de wereld waar één architect zoveel invloed heeft gehad. Zowel op kleine schaal, lantaarnpalen, bestrating, maar ook op grote schaal, gebouwen, bruggen, pleinen, vind je projecten van zijn hand terug.

HIGHLIGHTS & BEZIENSWAARDIGHEDEN

Een letterlijk en figuurlijke “highlight” van de stad is het kasteel. Dit ligt op een heuvel en is zowel lopend als per kabelbaan bereikbaar. In het kasteel worden regelmatig exposities gehouden. Geniet vooral ook van het prachtige uitzicht!

Het oude deel van de stad ligt aan de voet van de burchtheuvel. Het centrale Preserenplein is daarbij “de ontmoetingsplek” voor locals en toeristen. Aan dit plein ligt ook het prachtige Franciscanenklooster met de roze kerk uit 16e eeuw. Verder zijn er diverse mooie oude panden te bewonderen en je vindt hier ook het autovrije winkelgedeelte van de stad. Dit driehoekige plein verbindt via een brug het oude stadsgedeelte met het nieuwe deel. Ljubljana staat wereldwijd bekend om haar drievoudige brug. De Drakenbrug is daarbij een interessant meesterwerk uit het art nouveau- tijdperk.

  • Verder bevindt zich in dit oude gedeelte van de stad het marktplein met de centrale markt welke een lust is voor alle zintuigen. Verser dan vers luidt hier het motto! Tevens kun je aan dit plein de gele, barokke Sint Nicolaas kathedraal uit de 18e eeuw vinden. Onder de arcades aan de rivier wordt een markt gehouden met typisch Sloveense producten.
  • Voor cultuurliefhebbers is een bezoekje aan één van de vele musea waaronder het Nationaal Museum, het Stedelijk Museum of het Etnografisch Museum zeer aan te raden.
  • Verder zijn er diverse parken in de stad te vinden maar met name het grote Tivoli park trekt veel bezoekers. Hier kun je heerlijk wandelen, skaten, zwemmen, tennissen maar ook genieten van mooie beeldhouwwerken en concerten. Voor nog meer groen is er ook nog een Botanische tuin in de stad.

In Ljubljana ben je ook helemaal aan het juiste adres voor een “foodtour” langs authentieke restaurants, een bierproeverij met locale snacks of een wijnproeverij in een oude wijnkelder. Tot slot staat Ljubljana verder bekend als een zeer levendige muziekstad, elke dag van de week is altijd wel ergens een muziekevenement te vinden.

BEREIKBAARHEID & VERVOER

Een stadswandeling, al dan niet met een gids, mag natuurlijk tijdens je verblijf niet ontbreken. Echter de fiets is een leuk alternatief. Er worden ook georganiseerde fietstochten met een gids aangeboden. Voor bezienswaardigheden die verder buiten het centrum liggen, kun je gebruik maken van een diverse buslijnen of een taxi. Tevens is er een busverbinding tussen het vliegveld en de stad. De luchthaven ligt op een half uur rijden van het centrum. Ljubljana is per trein, auto of vliegtuig uitstekend bereikbaar.

WIST JE VERDER DAT:

Je in Ljubljana je liefde kunt bezegelen door een liefdesslotje op te hangen…..
De draak de beschermer is van de stad, dus pas maar op…..
Je rode bieten ijs in Ljubljana kunt eten….
Er een heuse wensput in het kasteel is….
Ljubljana een bruisende studentenstad is….

NA SVIDENJE (tot ziens) in Ljubljana!

Andere hoofdsteden met informatie:

Plaats een reactie