Sint Maarten

Philipsburg is de hoofdstad van het land Sint Maarten, een eiland in het Caribisch gebied, dat deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden. In zijn geheel heeft dit land een oppervlakte van 37 vierkante kilometer, waarop 40120 inwoners leven. Bijzonder is daarbij dat er eigenlijk 2 Sint Maartens zijn. Het eiland is namelijk verdeeld in een noordelijk (60%) en een zuidelijk deel (40%). Het noordelijk deel is Frans en heet Saint-Martin. Het zuidelijk deel is Nederlands en heet Sint Maarten. Lees hieronder meer over de hoofdstad van Sint Maarten.
Philipsburg is de hoofdstad van Sint Maarten.

Hoofdstad Sint Maarten
De vlag van Sint Maarten

Als eiland werd Sint Maarten ontdekt door Christopher Columbus, op 11 november 1343. Hij trof er toen al een Arawak nederzetting aan. Philipsburg zelf werd in 1763 opgericht door John Philips, een Schotse kapitein van de Nederlandse marine. De nederzetting werd al snel een centrum van internationale handel.

Sint Maarten op de kaart

Philipsburg ligt op een smal stuk land tussen Great Bay (Grote Baai) en Great Salt Pond (Grote Zoutvijver). De stad fungeert als het commercieel centrum van het eiland in zijn geheel (noord en zuid). In 2011 werden er 1327 inwoners geteld.
Philipsburg heeft een tropisch savanneklimaat (Köppen Aw) en is droger dan de meeste delen van het noordoostelijk Caribisch gebied. Dit komt vooral door de regenschaduw van de bergen op het eiland die de passaatwinden uitdroogt. De droogste maanden zijn januari, februari, maart, april, mei, juni en juli. De natste maanden zijn september, oktober en november, wanneer de regio vaak getroffen wordt door orkanen.

Bezienswaardigheden

In Philipsburg getuigen 2 historische forten nog steeds van het strategisch belang van de stad als handelscentrum, Fort Amsterdam en Fort Willem. Het belangrijkste winkelgebied, Front Street, ligt in het hart van de stad. Voornaam is ook de haven, die vaak wordt aangedaan door bekende cruiseschepen zoals de Celebrity Solstice, de Crown Princess, de Disney Magic en zelfs de vermaarde, supergrote Oasis of the Seas, Anthem of the Seas en Symphony of the Seas schepen.

Echt wereldberoemd is echter vooral de vertrekweg en landingsbaan van de Princess Juliana International Airport, iets ten westen van Philipsburg, die op zichzelf een toeristische attractie geworden is. Startende vliegtuigen veroorzaken er letterlijk golven in de eilandwateren.

Correcties doorgeven of een vraag stellen kan hieronder.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Last updated: woensdag 7 april 2021

Plaats een reactie