Servië

Hoofdstad van Servië, Belgrado
In het uiterste oosten van Europa, in het midden van het Balkanschiereiland vindt je Servië met haar hoofdstad Belgrado. Waar de rivieren de Donau en de Sava zusterlijk samenvloeien ligt de trotse stad Belgrado, de Servische hoofdstad. Hier verbindt de waterweg de Donau de West- en Midden-Europese landen met de landen van Zuidoost- en Oost-Europa. Als centraal punt verenigt het de meanderende stromen vanuit de Noordzee met die vanuit de Zwarte Zee. Lees hieronder meer over de hoofdstad van Servië, Belgrado.
Belgrado is de hoofdstad van Servië.

Belgrado betekent in het Slavisch ‘de witte stad’. Met een eeuwenoude geschiedenis van glorierijke, maar ook desastreuze perioden, is het een stad die zichtbaar van haar wonden aan het genezen is. Als onderdeel van ex-Joegoslavië (met Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Macedonië) is zij herstellende van oorlogen die nog niet zo lang geleden daar woedden.

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=ypTpWKu82rk)

Ondanks alles, of juist daarom, is deze Balkanstad een bezoek waard om haar veelzijdige aspecten te ontdekken. Een rit of een wandeling door de oude stad verrast je met aan de ene kant verwoeste gebouwen die worden bewaard ter nagedachtenis aan de laatste oorlog. Aan de andere kant verfraaien de bewoners hun stad met straatkunst en fascinerende muurschilderingen.

Hoofdstad Servië
De vlag van Servië

Oude auto’s en andere middelen van transport, zoals paard en wagen, geven je het gevoel een tijdreis terug in de tijd te maken. Belgrado is op een unieke wijze mooi en zeer geschikt om wandelend haar geschiedenis en cultuur te ontdekken.
Wander Kalemegdan

Een bijzonder iconische plaats van de stad is het fort van Belgrado, bekend als Wander Kalemegdan. Dit fort werd gebouwd om de stad te beschermen, overigens zonder succes, tegen de binnenvallende Ottomanen. Het fort is een indrukwekkende plek om te bezoeken, net als het park om de vesting heen.

Uiteraard vindt je in Belgrado talrijke gewone bars en pubs voor vertier tot in de kleine uurtjes. Wil je echter onderduiken in typische Servische sferen, dan is een bezoek aan een Kafana aan te raden. Het is een mengeling tussen een bar, een club en een café, en er word 100% traditionele Servische muziek gespeeld. Je vindt hier bezoekers van jong tot oud. En iedereen, zonder uitzondering, zingt met de muziek mee.

Belgrado op de kaart:

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Vond je het een nuttig artikel? Het delen van de pagina stellen wij erg op prijs.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Last updated: woensdag 7 april 2021

Plaats een reactie