Sardinië

De hoofdstad van Sardinië is Cagliari.
Cagliari is een Italiaanse gemeente en de hoofdstad van het eiland Sardinië, een autonome regio van Italië. De naam is afkomstig van het Sardijnse “Casteddu” wat letterijk “kasteel” betekent. De stad heeft ongeveer 155000 inwoners, terwijl de metropool (inclusief 16 nabijgelegen gemeenten) meer dan 431000 inwoners telt. Cagliari is zo de 26ste stad van Italië en de grootste van Sardinië.

Het gebied van Cagliari is bewoond sinds het Neolithicum. Het is dan ook een uiterst vruchtbaar landsdeel gevestigd aan de zee en omringd door twee moerassen, die niet enkel de vruchtbaarheid, maar ook de verdedigbaarheid van de streek ten goede kwamen. Hoge bergen zorg(d)en bovendien voor tal van routes voor eventuele evacuatie. Lees hieronder meer over de hoofdstad van Sardinië.

Cagliari is de hoofdstad van Sardinië.

Ligging

Hoofdstad Sardinië
De vlag van Sardinië

De stad Cagliari ligt in het zuiden van Sardinië, met uitzicht op het centrum van de gelijknamige golf, ook wel Golfo degli Angeli (“Baai van Engelen”) genoemd. De stad is verspreid over en rond de heuvel van de historische wijk Castello en 9 andere kalkstenen heuvels uit het midden tot late Mioceen. Dit zijn unieke hoogtes van iets meer dan 100 meter boven de zeespiegel op de lange vlaktes van Campidano.

Deze slenk werd gevormd tijdens de alpiene orogenese van het Cenozoïcum, waarbij het eiland Sardinië afgescheiden werd van het Europese continent, ongeveer daar waar nu de Golf van Leeuw is.

Bezienswaardigheden in Cagliari

Cagliari is een van de groenste Italiaanse steden en herbergt een enorme rijkdom aan natuurterreinen en parken. Tot de grotere stadsparken behoren het Park van Monte Carlo en het Park van San Michele. Tegelijk blijft ook de historische stad Karalis goed zichtbaar en kun je hier onder andere de grootste, nog bestaande Punische necropolis, Tuvixeddu, bezoeken. Ook het Romeinse amfitheater Centu Scalis (Honderd Stappen) en het typische aquaduct zijn er nog te bewonderen, naast enkele grote regenputten en Romeinse grafheuvels.

Op de top van een van de heuvels kijkt de oude middeleeuwse stad Castello of Casteddu de susu (Bovenste Kasteel) uit op de Golf van Cagliari. De meeste stadsmuren zijn er intact, net als 2 14de eeuwse torens uit witte kalk, de Torre di San Pancrazio en de Torre dell’Elefante.

Neem gerust contact met ons op bij vragen, opmerkingen en correcties. Deze kunnen hieronder doorgegeven worden.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Plaats een reactie