Saoedi-Arabië

De hoofdstad van Saoedi-Arabië is Riyad.
Riyad, de hoofdstad van Saoedi-Arabië, is een stad met een moderne uitstraling waar het leven volgens streng islamitische regels verloopt. Kenmerkend zijn de moderne kantoorgebouwen en imposante hotels. Het is dan ook een stad die pas doorheen de 20ste eeuw echt tot ontwikkeling kwam. De bevolking explodeerde gedurende deze 100 jaar van een kleine 20 000 tot bijna 3 miljoen. Lees in dit artikel meer over de hoofdstad van Saoedi-Arabië.




Informatie over Riyad, de hoofdstad.

  • De ligging

Riyad is gelegen in het hart van Saoedi-Arabië in de gelijknamige provincie Riyad op het Nadjd plateau. De stad is gebouwd in een uitermate droog gebied wat ervoor zorgt dat voldoende drinkwater geen sinecure is. Om dat toch te verzorgen wordt gebruik gemaakt van vijvers die de regenval opvangen.

De bezienswaardigheden van Riyad.

Riyad is een zeer moderne stad met een korte geschiedenis. Er zijn dan ook weinig tot geen historisch belangrijke gebouwen terug te vinden in het centrum. Dat betekent echter niet dat er niets te zien is in de stad. Zo zijn er volgende bezienswaardigheden:

  • Het Masmak fort

Het Masmak fort werd gebouwd in 1865 en vind je terug in de oude wijk van Riyad. Deze imposante burcht telt vier torens van bijna twintig meter hoog en staat open voor toeristen. Een rondleiding in het Masmak fort is alleszins een echte aanrader.

  • Het Nationaal Museum van Saoedi-Arabië
Hoofdstad Saoedi-Arabië
De vlag van Saoedi-Arabië

Het Nationaal Museum van Saoedi-Arabië is de plek bij uitstek om bij te leren over de geschiedenis van Riyad en van het hele land. Aan de hand van oude manuscripten, archeologische vondsten en artefacten wordt de evolutie van het Arabische schiereiland visueel duidelijk gemaakt.

  • Het Kingdom Centre

Het Kingdom Centre in Riyad is een wolkenkrabber van formaat. Met zijn 302 meter hoogte is het de 2de hoogste wolkenkrabber van het land. Binnen het Kingdom Centre vind je een winkelcentrum, een Four Seasons Hotel, appartementen en een luchtbrug terug die een spectaculair uitzicht over de stad biedt.

  • De Koning Abdullah Park

Heb je even helemaal genoeg van de drukte en wil je gewoon uitblazen? Dan moet je bij het Koning Abdullah Park zijn. In deze oase van groen in het moderne Riyad valt altijd wel wat te beleven.




(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=o9hKZX0bhw4)

Meer informatie:

Saoedi-Arabië staat voornamelijk bekend vanwege de olie en doordat het land voor een groot gedeelte uit woestijn bestaat. Er is echter ook meer dan genoeg bebouwing te vinden. In de hoofdstad Riyad wonen maar liefst 5.7 miljoen mensen. Dat is ongeveer een vijfde van de totale bevolking van het land. Het is dus niet verwonderlijk dat de meeste voorzieningen én bezienswaardigheden in of rondom Riyad te vinden.

Ligging hoofdstad Saoedi-Arabië

Riyad ligt ongeveer in hete midden van het land en is omgeven door de woestijn. Het heeft een bijzondere ligging, bovenop een groot plateau. Dit plateau staat beter bekend als Nadjid. Overigens bestaat Riyad al voordat de islam hier haar intrede deed. Toen was er op deze plaats namelijk al een nederzetting te vinden. In de negentiende eeuw bouwde de Saoedi ’s hier hun koninkrijk op met Riyad als hoofdstad. Deze stad is tevens het financiële centrum van Saoedi-Arabië.

Riyad kent een groot contrast aan gebouwen. Er zijn zowel ultramoderne en haast futuristisch uitziende gebouwen te vinden als historische bouwwerken. Een wandeling door de stad leert je al begrijpen waar de naam, die letterlijk ’tuin’ betekent, vandaan komt. Overal in Riyad zijn bloemperken en parken te vinden waar je heerlijk kunt wandelen. In de historische wijk Al-Batha zijn meerdere historische bezienswaardigheden te vinden.

Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan het Masmak fort dat halverwege de 19e eeuw werd gebouwd. Een gedeelte van het fort is zelfs omgebouwd tot hotel zodat je er kunt overnachten, terwijl er in andere delen musea zijn gevestigd. Het meest bijzondere museum ligt echter in het westen van de stad. Het museum van Riyad heeft een zeer waardevolle collectie aan kunst en artefacten en is dan ook zeer populair onder toeristen. Wil je juist eens een modern gebouw van dichtbij bekijken? Kies dan voor het Royal Centre. Dit is het hoogste gebouw van het land en er zijn tal van winkelcentra te vinden. Ook vind je hier verschillende horecagelegenheden waar je de oosterse keuken kunt leren kennen. Tot slot zijn er in de stad bijzonder veel open speelplaatsen te vinden.




Riyad – het hart van Saoedi-Arabië
Riyad is de grootste stad en hoofdstad van Saoedi-Arabië. De stad ligt centraal in het land het Nadjd-plateau. Riyad is een moderne stad met een aantal historische interessante bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. De naam van de stad betekent ’tuin’ en tijdens een wandeling door Riyad snap je waar deze naam vandaan komt. Er zijn een groot aantal prachtige parken en kleurrijke bloemperken waardoor de stad ondanks de vele moderne gebouwen zeer groen oogt.

Highlights in Riyad die je zeker moet bezoeken

Veel van de historische bezienswaardigheden bevinden zich in de wijk Al-Batha, dat het oudste gedeelte vormt van de stad. Hier vind je onder andere het fort Masmak, dat stamt uit het midden van de 19e-eeuw. In het fort is een museum gevestigd waar je onder andere elegante meubels en kamerversieringen kunt bekijken.

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Saoedi-Arabië valt een bezoek aan het National Museum of Saudi Arabia aan te raden. De zalen van het museum zijn onder andere gewijd aan archeologische voorwerpen, lokale kunstwerpen, nationale kostuums en historische wapens. Daarnaast bewonder je prachtige maquetes van de moskeeën in Mekka en Medina, plaatsen die niet toegankelijk zijn voor niet-Moslims.

Aan de rand van Riyad ligt de Wadi Namar-waterval. Deze waterval is kunstmatig gebouwd en op gezette tijden wordt de stroom water doorgelaten zodat er een waterval ontstaat en je kunt genieten van een ontspannen tijd in de nabijheid van het water.




Gezinsactiviteit

Een leuke gezinsactiviteit is een dagje naar de Riyadh Zoo. Deze kleinschalige dierentuin heeft zowel tropische dieren als boerderijdieren en je bekijkt hier onder andere roofdieren, reptielen, apen en vogels. Ook zijn er verschillende horecagelegenheden en een speeltuin voor de kleintjes.

In het grote winkelcentrum Royal Mall kun je een dagje goed shoppen. Hier vind je onder andere luxueuze kleding- en schoenenwinkels en juweliers waar fonkelende gouden sieraden te koop worden aangeboden. In het winkelcentrum tref je ook een kleine ijsbaan aan zodat je kunt schaatsen terwijl de zon buiten hard schijnt.

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden of per e-mail toegezonden worden naar [email protected].

Meer hoofdsteden:

Last updated: woensdag 7 april 2021

Plaats een reactie