Samoa

Wat is de hoofdstad van Samoa?
De hoofdstad van Samoa is Apia, meteen ook de enige stad van het land. Van 1900 tot 1919 was dit de hoofdstad van wat toen nog Duits Samoa was. Het stedelijk gebied heeft een bevolking van 36735 inwoners (2011). Oorspronkelijk was het een klein dorp met slechts 304 inwoners (1800) en dit historische Apia is nog steeds een onderdeel van de stad, die ondertussen eigenlijk gewoon uit een veelvoud van soortgelijke dorpen bestaat. Het moderne Apia werd zo gesticht in 1850 en is sinds 1959 de officiële hoofdstad van het land. Lees in dit artikel nog veel meer over de hoofdstad van Samoa (Apia).
Apia is de hoofdstad van Samoa.

Ligging

Hoofdstad Samoa
De vlag van Samoa

Apia ligt aan de centrale noordkust van Upolu (het op een na grootste eiland van Samoa) en in het politieke district (itūmālō) van Tuamasaga. De grenzen van het stedelijke gebied lopen van het dorp Letogo tot de nieuwe geïndustrialiseerde regio, Vaitele. De stad ligt zo in een natuurlijk haven, aan de monding van de rivier Vaisigano.

Dit is in wezen een kustvlakte aan de voet van de berg Vaea (472 meter hoog). Het klimaat is hier een tropisch regenwoudklimaat met constante temperaturen gedurende het hele jaar. De droogste maanden zijn juli en augustus, wanneer er gemiddeld ongeveer 80 millimeter regen valt. De natste maanden zijn december, januari, februari en maart, wanneer er gemiddeld meer dan 300 millimeter neerslag valt. De gemiddelde jaartemperatuur bedraagt 26°C.

Bezienswaardigheden

Een van de trekpleisters van Apia is de historische hoofdstad Mulinu’u, in het westen van de stad, waar onder andere het parlementshuis (Maota Fono) en het meteorologisch observatorium gevestigd zijn. Een centraal ontmoetingspunt is de klokkentoren, die opgericht werd als oorlogsmonument. De bekendste marktplaats (maketi fou) ligt in het binnenland van Fugalei, waar ook een indrukwekkende schutting tegen cyclonen werd geplaatst.
Verder herbergt de stad nog steeds heel wat historische, houten, koloniale gebouwen, waarvan het oude gerechtsgebouw van de Duitse kolonisator een van de bekendste voorbeelden is. Op de bovenste verdieping werd hier ondertussen een museum ingericht. Recenter is het ACC gebouw uit 2001, waar verschillende instanties, zoals de Nationale Bank, onderdak vinden. Onder deze bouw werd ook een winkelcentrum aangelegd.

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=Ziojtqicb0A)

Meer informatie over hoofdsteden:

Vragen, correcties en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden.

Last updated: woensdag 7 april 2021

Plaats een reactie