Qatar

De hoofdstad van Qatar: Doha.
Een stad met een totaal ander karakter dan de meeste westerse hoofdsteden, is de hoofdstad van Qatar: Doha. Tegenover de laagbouw en het oude centrum van bijvoorbeeld Amsterdam, staan de moderne wolkenkrabbers in een stad die voor een deel nog in aanbouw is. Door de gigantische aantrekkingskracht groeit het inwoneraantal gestaag en wordt de stad steeds meer aan deze groei aangepast. Zo zijn ze bijvoorbeeld sinds 2012 bezig met de aanleg van een metro-netwerk, dat eind 2019 klaar zou moeten zijn. Bekijk in dit artikel meer over Doha, de hoofdstad van Qatar.
Doha is de hoofdstad van Qatar.

De stad ligt aan de Perzische golf en is zowel het bestuurlijk als economisch centrum van Qatar. Veel nationale en internationale (olie- en gas-)bedrijven hebben het hoofdkantoor of een van de grotere kantoren in de stad. Door de ligging aan de Perzische Golf is Doha een uitstekende plek voor een haven. Er is dan ook een grote container- en overslaghaven te vinden net buiten het centrum van de stad. Naast bestuur en economie is ook het onderwijs prominent aanwezig in Doha, getuige Education City, een gebied dat geheel gewijd is aan onderzoek, ontwikkeling en onderwijs.

Al deze gloednieuwe kantoren en onderwijsinstellingen zijn stuk voor stuk architectonische hoogstandjes. Een wandeling door de stad is dan

Hoofdstad Qatar
De vlag van Qatar

ook al een ervaring op zich. Naast spectaculaire architectuur is er in Doha ook prachtige kunst te vinden. Het Museum of Islamic Arts is een goed voorbeeld van het samengaan van deze twee kunstvormen. In een schitterend bouwwerk wordt een grote collectie Arabische, Aziatische en Oriëntaalse kunst getoond. Er zijn in de stad nog diverse andere musea te bezichtigen, waaronder een museum met moderne kunst.

Qatar is sinds een aantal jaar ook in het nieuws vanwege de omstreden toewijzing van het Wereldkampioenschap voetbal in 2022. Door het woestijnklimaat in het land is het onverantwoord om het toernooi zoals gebruikelijk is in de zomer te laten plaatsvinden. Verder moest er aan de infrastructuur en stadions nog veel gebeuren. In Doha worden maar liefst zes stadions gebouwd met het oog op het WK, die qua ontwerp naadloos aansluiten op het futuristische karakter van de stad. Een toer langs deze bouwwerken is dan ook de moeite waard.
(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=W0SJ7fpdz_A)

Heb je een vraag, wil je iets laten wijzigen of misschien wel iets toevoegen? Je kunt dat doen door hieronder te reageren op dit artikel.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Last updated: woensdag 7 april 2021

1 gedachte over “Qatar”

  1. hoi ik maak een werkstuk over qatar leuk he!
    nou ik had een vraag: is er nog een hoofdstad in qatar geweest voor doha? of is doha de eerste hoofdstad? en als er nog een hoofdstad was, hoe heette die dan? nou alvast bedankt ik hoop dat je snel kan antwoorden. oke doei

    Beantwoorden

Plaats een reactie