Oost-Vlaanderen

Wat is de hoofdstad van Oost-Vlaanderen?
De hoofdstad (en de grootste stad) van de provincie Oost-Vlaanderen is Gent, een stad en een gemeente in het Vlaamse Gewest van België. Op Antwerpen na is dit de grootste gemeente van België. De stad is ontstaan als een nederzetting aan de monding van de rivieren Schelde en Leie. In de late middeleeuwen gold ze als een van de grootste en rijkste steden van Noord-Europa. De meeste historici nemen aan dat de naam “Gent” afkomstig is van “Ganda”, de Keltische aanduiding voor “samenvloeiing”. Er zijn echter ook bronnen die de naam terugbrengen naar een minder bekende godheid, Gontia. Kom in dit artikel meer te weten over de hoofdstad van Oost-Vlaanderen, Gent.




Gent is de hoofdstad van Oost-Vlaanderen.

De gemeente Gent bestaat uit de stad Gent en de randsteden Afsnee, Desteldonk, Drongen, Gentbrugge, Wondelgem, Ledeberg, Zwijnaarde, Mariakerke, Mendonk, Sint-Amandsberg, Sint-Denijs-Westrem, Oostakker en Sint-Kruis-Winkel. Het inwonersaantal bedraagt 260467 (2018). Het grootstedelijk gebied is 1205 vierkante kilometer groot en er wonen 594582 mensen (januari 2008). Gent is zo een van de dichtstbevolkte steden van België (vierde plaats).

Het Gentse klimaat is gematigd en toont erg kleine verschillen tussen hoogte- en dieptepunten. Regen valt er het ganse jaar door op voldoende wijze. De klimaatclassificatie van Köppen spreekt van een marien westkust klimaat (Cfb).

Bezienswaardigheden

Hoofdstad Gent
De vlag van Gent

Gent staat bekend als havenstad en universiteitsstad (RUG). Een groot deel van de middeleeuwse architectuur bleef daarbij opmerkelijk goed bewaard en/of werd uitstekend gerestaureerd. Centraal ligt er een autovrije zone, waardoor je veilig en eenvoudig door de historische kern kunt wandelen. Daar vind je hoogtepunten zoals de Sint-Baafskathedraal (het huis van het befaamde Lam Gods schilderij), het belfort, het kasteel Gravensteen en de (architectuur langs de) oude Graslei haven. Deze oude architectuur wordt aangevuld met moderne impulsen en nieuwe creaties.

Ook de kerken van Gent zijn traditioneel trekpleisters, met name de Sint-Jacobskerk, de Sint-Niklaaskerk, de Sint-Michielskerk en de Sint-Stefanus kerk. Een andere toeristische motor is de Gentse Feesten (ook wel Gent Festival genoemd), een jaarlijks festival vol culturele activiteiten zoals muziek en theater. De feesten duren 10 dagen lang en worden jaarlijks bezocht door meer dan 1 miljoen feestgangers.




(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=7wAs82oUWCI)

Heb je een vraag over dit artikel, wil je een opmerking plaatsen, correctie doorgeven of informatie toevoegen? Reageer dan hieronder.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Last updated: dinsdag 6 april 2021

Plaats een reactie