Noorwegen

Wat is de hoofdstad van Noorwegen? Dat is Oslo.
Oslo is sinds 1841 hoofdstad van het koninkrijk Noorwegen. De stad is prachtig gelegen aan het Oslofjord en geldt als een van de snelst groeiende steden van Europa. Als je het hebt over Oslo dan heb je het over cultuur, historie, natuur, rust en ruimte. Niet voor niets is deze stad uitgeroepen tot De Groene Hoofdstad van Europa. Kom in dit artikel meer te weten over de ligging van Oslo, op de kaart, de bezienswaardigheden en een filmpje.

Oslo is de hoofdstad van Noorwegen.

Oslo ligt in het zuiden van Noorwegen aan het Oslofjord. In het Oslofjord vind je talrijke eilanden die eveneens tot de stad behoren. De stad wordt omringd door heuvels, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. Qua oppervlakte behoort Oslo tot een van de grootste hoofdsteden van Europa, maar het inwonertal van ruim 500.000 is relatief weinig. Oslo is vooral een groene stad: twee derde van de stad bestaat uit natuur. De stad is de grootste van het land zowel qua inwoners als oppervlakte.

Bezienswaardigheden van de hoofdstad.

In Oslo zijn veel bezienswaardigheden te vinden, zowel in het centrum als aan de rand van de stad. We benoemen hier de belangrijkste:

 • Het Vigelandpark is een beeldenpark die allen gemaakt zijn door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland. Het bekendste beeld is die van de baby Syntaggen dat in het verleden gestolen is en later weer teruggevonden. Bij het park hoort ook een museum.
 • Hoofdstad Noorwegen
  De vlag van Noorwegen

  Het Munchmuseum is geheel gewijd aan een van Noorwegens beroemdste kunstenaars: Edward Munch. Al zijn bekende schilderijen zijn hier te zien.

 • Aker Brygge is een groot en modern winkelcentrum gelegen aan het Oslofjord. Je kunt hier winkelen, eten en drinken.
 • Het Vikingschipmuseum bevat drie Vikingschepen die opgegraven zijn. Verder is er een tentoonstelling over het leven van de Vikingen. Dit museum ligt op het eiland Bygdoy.
 • Het Koninklijk Paleis ligt in hartje van Oslo. Het paleis is niet toegankelijk voor het publiek, maar ook van de buitenkant de moeite van het bekijken zeker waard.
 • Het Akershus is een vesting uit de dertiende eeuw die de stad moest verdedigen tegen aanvallen vanuit zee. Een gedeelte hiervan is ingericht als museum.
 • Het Operahuis is in 2008 gebouwd en geldt als een van de mooiste moderne gebouwen van de stad. Je kunt zowel in als op het gebouw komen.

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Wij stellen het op prijs als je deze pagina wilt delen op je website, blog of social media. Op deze manier kunnen we het artikel beter maken.

Informatie over andere hoofdsteden:

Plaats een reactie