Noord-Jutland

Aalborg, hoofdstad van Noord-Jutland.
Denemarken is in tegenstelling tot de overige Scandinavische landen een relatief plat land. In veel opzichten lijkt het op de Nederlandse en Belgische landschappen. Het voordeel van Denemarken is dan weer dat het veel minder bevolkt is en je meer van de natuur kunt genieten. Denemarken is opgedeeld in regio’s. In het uiterste noorden van Denemarken ligt de regio Noord-Jutland, met Aalborg als hoofdstad. Kom in dit artikel meer te weten over Aalborg.
Aalborg is de hoofdstad van Noord-Jutland.

  • Ligging Aalborg

Noord-Jutland is een soort van schiereiland en is het noordelijkste gedeelte van de regio Jutland. De hoofdstad Aalborg ligt op de grens tussen Jutland en Noord-Jutland. Noord-Jutland wordt met de rest van Denemarken verbonden door de Limfjord. Je hebt dan ook het idee dat je op een eiland terecht bent waarbij het weer vaak mooier is dan in de rest van Denemarken en met lange zandstranden, duinen en rotsen.

Aalborg wordt verbonden met de zee het Kattegat door middel van de rivier de Langerak, die vanuit het Kattegat door Aalborg stroomt. De ligging aan de Langerak was de reden dat Aalborg reeds een populaire stad was in de tijd van de Vikingen.

Tijdens de middeleeuwen was Aalborg zelfs de grootste en welvarendste stad van Denemarken. De omgeving van Aalborg kent vele eilandjes en moerassige duingebieden.
Bezienswaardigheden Aalborg

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=QYgXJyLQdvQ)

  • Kunsten – Museum of modern art

Een van de meest populaire musea van Denemarken is Kunsten. Het museum werd in 1972 geopend en heeft een hypermodern uiterlijk. Het doemt als het ware als een sculptuur op uit het landschap. Het museum herbergt een grote collectie aan schilderijen, en kunstobjecten,

Hoofdstad Noord-Jutland
De vlag van Denemarken

waaronder een groot deel van de Cobra collectie. Kunsten is een museum die bij kunstliefhebbers zeker in de smaak zal vallen.

  • Lindholm Høje

Even buiten Aalborg ligt in het prachtige groene en heuvelachtig landschap Lindholm Høje. Dit is een archeologische site, dat hoog op het lijstje staat van Deense culturele bezienswaardigheden. Hier zijn opgravingen te zien uit Germaanse ijzeren tijd periode en de perioden van de Vikingen. In het museum op de site kun je meer te weten komen over de opgravingen.

  • Aalborg Tower

Aalborg Tower is een uitkijktoren, 105 meter boven zeeniveau. De toren stamt uit 1933 en je hoeft niet bang te zijn dat je hoog in de wind staat, want je hebt overdekt een uitzicht van 360° over de gehele stad en de omgeving. In de toren bevind zich tevens een bistro.
Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Nuttig artikel? Wij stellen delen op prijs.

Informatie over andere hoofdsteden:

Last updated: dinsdag 6 april 2021

Plaats een reactie