Noord-Ierland

Belfast: de hoofdstad van Noord-Ierland.
Tussen 1960 en 1997 stond Belfast synoniem voor “The Troubles”. De bloederige strijd tussen de katholieke republikeinen en protestantse loyalisten behoort gelukkig tot het verleden. Sinds het Goede-Vrijdagakkoord kijkt de Noord-Ierse hoofdstad resoluut naar de toekomst. Lees hieronder meer over Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland.

De ligging van de hoofdstad van Noord-Ierland.

Belfast ligt aan de oostkust van het eiland Ierland in de provincie Ulster. Als Noord-Ierse hoofdstad behoort ze bestuurlijk tot het Verenigd-Koninkrijk. Eeuwen geleden spraken de Noord-Ieren over “Béal Feirste”: de monding van de Farset. Rond dit riviertje bouwden ze hun hoofdstad omringd door heuvels als de Black Mountain en Cavehill. Later slokte de grotere Lagan-rivier de Farset op. De zeearm Belfast Lough verbindt Belfast ten noordoosten met de Ierse Zee.

De Belfast Muur

Hoofdstad Noord-Ierland
De vlag van Belfast

Overlappende religieuze en politieke overtuigingen verdelen de inwoners van Belfast in katholieke republikeinen en protestantse loyalisten. In 1969 resulteerde hun oude conflicten in gewelddadige rellen. Muren en hekken verschenen als tijdelijke oplossing in de probleemzones. Vandaag staan ze er nog. De vele bewaarde muurschilderingen en graffiti-werken herinneren je aan deze gewelddadige geschiedenis.

Titanic Belfast

Het treurige einde van de Titanic ken je van de met 11 Oscars bekroonde kaskraker. Maar wist je ook dat het gezonken luxeschip uit Belfast kwam? Het in 2012 geopende Titanic Belfast staat op de vroegere scheepswerf waar het bedrijf Harland and Wolff in 1909 het grootste schip van haar tijd bouwde. Dit verbluffend maritiem monument documenteer werkelijk elk detail van de beroemde scheepsramp. Reserveer je zeker een zitje in de opvallende onderwaterbioscoop.

Ulster Museum

De renovatie van het Ulster Museum kostte miljoenen, maar de forse bezoekcijfers maakte die investering alvast goed. Bij dino-fans staat dit museum bovenaan het verlanglijstje: hier zie je namelijk de enigste dinosaurusbotten die ooit in Ierland opgegraven werden. Trek meerdere uren uit als je al de archeologische objecten en exotische kunstwerken wil bewonderen. Nadien maak je buiten je hoofd leeg in de rustgevende Botanic Gardens.

St. George’s Market

Elke foodie moet deze overdekte markthal bezoeken. Het gebouw dateert van 1890 en is een van de oudste markten van het Verenigd Koninkrijk. Gelukkig smaakt het aangeboden eetwaar altijd kraakvers. Elke vrijdag en zondag kan je hier terecht voor heerlijke lokale producten van lokale vissers en boeren. Antiekverzamelaars en bibliofielen beleven er iedere zaterdag hun hoogdag.

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=BfKtlsUU0D0)

Heb je een vraag, wil je een correctie doorgeven, opmerking plaatsen of juist informatie toevoegen aan deze pagina? Reageer dan door hieronder het formulier in te vullen. Delen mag.

Informatie over andere hoofdsteden:

Plaats een reactie