Noord-Holland

Wat is de hoofdstad van Noord-Holland? Dat is Haarlem.
Haarlem, de hoofdstad van Noord-Holland, is gelegen in de buurt van Amsterdam. Het is zowel een stad als gemeente en is bovendien gelegen aan de rivier die het Spaarne wordt genoemd. De stad bestaat al een behoorlijk tijd, namelijk vanaf de tiende eeuw en heeft in de gemeente ongeveer 160.000 inwoners. Haarlem heeft vele bezienswaardigheden en vervelen hoeft hier dan ook niet. Hier lees je meer over de mogelijke opties wat betreft bezienswaardigheden. Lees hieronder meer over de hoofdstad.
Haarlem is de hoofdstad.

  • Bezienswaardigheden en tips

Haarlem biedt voldoende bezienswaardigheden. Allereerst het Teylers museum, wat ook wel bekend staat als zeer interessant musem. Je vindt in dit museum het werk van de zakenman en tevens bankier Pieter Teyler van der Hulst. Hij richtte zich voornamelijk op kunst en wetenschap en wat hij naliet, wordt tentoongesteld in dit museum.

Hoofdstad Noord-Holland
De vlag van Haarlem

Als tweede optie is er de grote markt, die niet te missen is. Je ziet hier bijvoorbeeld het standbeeld van Laurens Janszoon Coster, die werd gezien als uitvinder van de boekdrukkunst in Nederland. De grote markt is de plek waar je moet zijn voor de evenementen en bijzondere gebeurtenissen. Je vindt er onder andere de oude vleeshal, maar ook de Bavokerk is te vinden op de grote markt, die tevens het bezoeken waard is.
Frans Hals Museum

Een derde optie is het Frans Hals museum. Deze schilder, afkomstig uit Antwerpen, heeft heel wat mooie werken achtergelaten. Hij was woonachtig in Antwerpen om zich hier ook meer te verdiepen in andermans schilderwerken en heeft daarvan ook absoluut geleerd.

Tot slot is er nog de mogelijkheid tot een rondvaart. Een goede manier om de stad te leren kennen. De rondvaart wordt gedaan op rivier Spaarne, die er al eeuwen ligt. Deze rivier zorgde tevens voor een economische groei voor de stad in de Middeleeuwen. Dankzij de grachten en de kanalen lukte de handel een stuk beter in deze tijd, wat Haarlem ook belangrijk maakte als stad. Tijdens de tocht is er genoeg te zien, zoals de grachtenpanden. Je kunt erop rekenen dat de toch ongeveer 50 minuten duurt.

Haarlem op de kaart:

Heb je een vraag, wil je een correctie doorgeven, opmerking plaatsen of informatie toevoegen? Dat kan door hieronder het formulier in te vullen. Vond je dit een nuttig artikel? Deel dit dan op social media, je website of blog. Daar help je ons enorm mee.

Meer hoofdsteden in Nederland:

Last updated: dinsdag 6 april 2021

Plaats een reactie