Noord-Brabant

Wat is de hoofdstad van Noord-Brabant? Dat is ‘s-Hertogenbosch.
’s-Hertogenbosch is, als hoofdstad van Noord-Brabant, waarschijnlijk de hoofdstad die het hoogst scoort met de combinatie van gezelligheid en gemoedelijkheid. Dit geldt zeker niet alleen tijdens het carnaval dat hier jaarlijks heel uitbundig wordt gevierd. Den Bosch, zoals het vaak wordt genoemd, heeft veel te bieden op het gebied van cultuur en natuurlijk eten en drinken. Wil je een ruime keuze hebben qua restaurants, dan wijzen we je graag op de Korte Putstraat, een aaneenschakeling van eetgelegenheden. Daarnaast ligt natuurgebied Het Bossche Broek tegen de stad aan en kan je er prima winkelen. Lees hieronder verder over deze hoofdstad.
‘s-Hertogenbosch is de hoofdstad van Noord-Brabant.

  • Wat is er zoal te zien in Den Bosch?
Hoofdstad Noord-Brabant
De vlag van Noord-Brabant

De Sint Janskathedraal moet je zeker een keer bezoeken. Deze werkelijk prachtige kathedraal is gebouwd in Brabantse gotiek. In deze stijl is het één van de mooiste nog bestaande gebouwen. Verwonder je over de dubbele bogen en de tientallen unieke luchtboogfiguren.

Ook als je niet zo van musea houdt is het Noordbrabants museum een absolute aanrader. Behalve vaste tentoonstellingen heeft men hier wisselende exposities die voor een breed publiek interessant zijn. Een heel andere kijk op Den Bosch krijg je als je een rondvaart maakt op de Binnendieze. Van de oorspronkelijke twaalf kilometer is nog slechts vier kilometer over maar letterlijk onder de stad door varen is een speciale belevenis. Let op je hoofd bij de soms erg lage bruggetjes! Als je een liefhebber bent van moderne nieuwbouw wandel dan eens door het Paleiskwartier, een schitterend vormgegeven woonwijk vlak naast het centrum.
(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=H4fjZBzDPY4)

Bewust noemen we de Bossche Bol als laatste. Als je in Den Bosch bent moet je deze lekkernij zeker een keer proberen. De Bossche Bol is zo’n twaalf centimeter in doorsnede en bestaat uit beslag dat wordt gevuld met slagroom. De buitenkant wordt geglazuurd met pure chocolade. Eet smakelijk en denk even niet aan de calorieën.

Waar ligt Noord-Brabant?

Den Bosch ligt in het noorden van Noord-Brabant. Aan de noordkant vormt de Maas de grens met Gelderland. Ondanks de zuidelijke ligging mag je zeggen dat Den Bosch vrij centraal ligt. Je bent bijvoorbeeld redelijk snel in Utrecht en Amsterdam, maar ook Maastricht is prima bereikbaar.

Meer hoofdsteden:

Vragen, correcties en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Nuttig artikel? Delen is gewenst.

Last updated: dinsdag 6 april 2021

Plaats een reactie