Montenegro

Hoofdstad van Montenegro, Podgorica.
In het zuidoosten van Montenegro, waar de rivieren de Ribnica en de Morača samenvloeien, vind je de hoofdstad Podgorica. Als bezoeker van Podgorica is het belangrijk om te weten dat je hier geen toeristische hotspots op een presenteerblaadje voorgeschoteld krijgt. Podgorica is, in tegenstelling tot de kustgebieden van Montenegro niet in een stralend aura gehuld om de harten van de toeristen te veroveren. Lees hieronder verder over de hoofdstad van Montenegro.

Podgorica is de hoofdstad van Montenegro.

Waar andere oude steden in Montenegro door hun pittoreske uitstraling bekoren, zul je in Podgorica weinig bezienswaardigheden aantreffen als gevolg van de vernietigingen van diverse oorlogen. Als je bereid bent om door de ogenschijnlijk grijze sluier heen te kijken die de geschiedenis over de stad heeft gevleid, dan krijg je de kans om een glimp op te vangen van het glorierijke verleden van Podgorica.

Hoofdstad Montenegro
De vlag van Montenegro

Aan de monding van de rivieren Ribnica en Morača, in de oude stad, vindt je de overblijfselen van het fort Ribnica. Er zijn enkele kleine loopbruggen, zoals de Ribnica-brug waarvan delen dateren uit de Romeinse tijd. Het is een fascinerende plek om bij de rivier te zitten en te genieten van een picknick en van prentboekachtige taferelen. In Preko Morača (dit betekent ‘Aan de andere kant van Morača’) bezoek je het paleis van koning Nikola. Het heeft een boeiende programma en er is altijd een tentoonstelling open voor het publiek.

Binnenstad van Podgorica

Op expeditie in de binnenstad ontdek je dat, hoewel veel van de architectuur in Podgorica nog een ijzeren gordijn-vibe uitstraalt, het Plein van de Republiek en de nabijgelegen voetgangerszone, een meer moderne, Europese esthetiek uitademen. In het kloppende hart van de stad met z’n uitgebreide cafécultuur mag je een versnapering in het Berlijnse café-restaurant niet missen.

In de buurt van Sahat Kula (klokkentoren) bezoek je Restaurant Pod Volat (onder de boog) waar je uit een verscheidenheid aan Montenegrijnse maaltijden kunt kiezen.

Misschien heeft het bezichtigen van religieuze gebouwen niet je voorkeur. Je moet echter van goede huizen komen om het magische charisma van Podgorica’s nieuwste, grootste orthodoxe kathedraal te kunnen weerstaan. De met schitterende iconen beschilderde muren en plafonds zijn, evenals de verbazingwekkende mozaïeken en wandtapijten, het bekijken meer dan waard.

Podgorica op de kaart:

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Correctie doorgeven of informatie toevoegen aan deze pagina? Reageer hieronder.

Plaats een reactie