Monaco

Wat is de hoofdstad van Monaco?
Monaco is de hoofdstad van het Prinsdom met dezelfde naam (Principauté de Monaco). Dat is een soevereine stadstaat (microstaat). Met een oppervlakte van 2020 vierkante kilometer is het het op een na kleinste land ter wereld, na het Vaticaan. Een volkstelling van 2016 gaf een bevolking van 38400 inwoners aan. Zo is Monaco tegelijk de dichtstbevolkte soevereine staat ter wereld met een dichtheid van 19009 inwoners per vierkante kilometer. Het dichtstbevolkte deel (quartier) van het land is Monte Carlo, met als uitsteker de wijk Larvotto/Bas Moulins. Dankzij de voordelige belastingwetgeving bestaat zowat 30% van de Monegasken uit miljonairs. Lees hieronder meer over deze hoofdstad.

Monaco is de hoofdstad.

De ligging

Hoofdstad Monaco
De vlag van Monaco

Monaco ligt aan de Franse Riviera, in West-Europa. Aan 3 zijden grenst het land aan Frankrijk. De vierde grens wordt gevormd door de Middellandse Zee. De stadstaat ligt ook dichtbij Italië, zij het zonder direct grensgebied. Het hoogste punt van het land is een smal pad genaamd Chemin des Révoires, gelegen op de hellingen van de Mont Agel, in de wijk Les Révoires, op 161 meter boven de zeespiegel.

Monaco is officieel geen deel van de EU, maar deelt bepaalde beleidsmaatregelen met de Europeanen, zoals de grenscontrole en de douane. De relatie met Frankrijk zorgt ervoor dat de euro ook hier als enige munteenheid geldt. In 2004 werd Monaco bovendien lid van de Raad van Europa.

Monaco op de kaart:

Bezienswaardigheden
De Monegaskische economie werd aan het einde van de 19de eeuw vooral gestimuleerd door de bouw van het eerste casino (van Monte Carlo) en de aanleg van de spoorlijn naar Parijs. Het milde klimaat, de uitzonderlijke natuur en de rijke gok-infrastructuur zorgen sindsdien voor een brede toeristische interesse, waarbij de stadstaat vooral bekend staat als speeltuin van de (super)rijken. Naast het bankwezen en de niet-vervuilende industrieën is ook het racecircuit, de Monaco Grand Prix, een trekpleister. Dit is een van de vaste Grand Prix van de Formule 1. Ook het stadion van de bekende voetbalclub, AS Monaco, is geliefd. De club wist al menig titel weg te kapen in de Franse voetbalcompetitie.

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=SVLZTttOO58)

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Nuttig artikel? Delen is gewenst.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Plaats een reactie