Moldavië

De hoofdstad Moldavië is Chişinău.
De hoofdstad van de Republiek Moldavië is Chişinău, ook bekend als Kishinev (Кишинёв, Kishinyov). De stad is het belangrijkste industriële en commerciële centrum van het land. Het is tegelijk het economisch welvarendste landsdeel en een nationaal transportknooppunt. Volgens een volkstelling van 2014 heeft Chişinău een bevolking van 532513 inwoners, terwijl het aantal inwoners van de gemeente Chişinău (de stad en nabijgelegen gemeenschappen) 662836 mensen omvat.  De oorsprong van de naam “Chişinău” is onduidelijk. Meestal valt men terug op de archaïsche Roemeense woorden “chişla” (“lente”, “bron van water”) en “nouă” (“nieuw”). Lees hieronder meer over deze hoofdstad.
Chişinău is de hoofdstad van Moldavië

Ligging

Hoofdstad Moldavië
De vlag van Moldavië

Chişinău bevindt zich in het centrum van Moldavië, aan de rivier Bâc, een zijarm van de Dnjestr. De stadsoppervlakte bedraagt 120 vierkante kilometer en die van de gemeente 635 vierkante kilometer. Het omliggende landschap is relatief vlak en de grond zeer vruchtbaar.
Chisinau heeft een vochtig landklimaat (Köppen Dfa) gekenmerkt door warme zomers en koele, winderige winters. Winterse minimumtemperaturen zijn vaak lager dan 0°C, maar komen zelden onder de -10°C. De zomerse maximumtemperaturen bedragen gemiddeld 25°C, met pieken tussen 35 en 40¨C in het zomerhart. De gemiddelde neerslag en luchtvochtigheid zijn eerder laag. Stormen zijn zeldzaam maar zwaar. Bekijk hieronder de hoofdstad van Moldavië op de kaart.
(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=GVGxTqJkDG4)

Chişinău op de kaart:

De bezienswaardigheden van de hoofdstad van Moldavië.

De architectuur van Chişinău heeft een sterke reputatie. Tot de pronkstukken behoren de Kishinev kathedraal en het belfort (heropgebouwd in 1997). De stad herbergt ook een grote rijkdom aan orthodoxe kerken en 19de eeuwse gebouwen sieren de stadsrand. Voorbeelden zijn het Ciuflea klooster en de Transfiguratie kerk. Een groot deel van de stad is daarbij gemaakt van kalksteen uit Cricova.

Sinds 1991 worden er ook veel moderne gebouwen opgetrokken, waaronder Kentford, SkyTower en het hoofdkwartier van Union Fenosa. Voorts is de stad de thuisbasis van 12 openbare en 11 particuliere universiteiten, naast de Academie van Wetenschappen van Moldavië en verschillende musea, zoals de nationale musea van etnografie, kunsten en archeologie.

Een bekend stadsfestival is het Nationale Wijndag- en Wijnfestival, dat elk jaar plaatsvindt in het eerste weekend van oktober. Het festival viert de herfstoogst en erkent de meer dan 500 jaar oude wijnbouw traditie van het land.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Tips en correcties kunnen per e-mail toegezonden worden naar [email protected].

Last updated: dinsdag 6 april 2021

Plaats een reactie