Litouwen

Wat is de hoofdstad van Litouwen? Dat is Vilnius.
Vilnius, de hoofdstad van Litouwen, is een stad volledig naar de mal van de Baltische steden. Een relatief kleine stad met een historisch indrukwekkend centrum. Het is dan ook niet toevallig dat de oude binnenstad van Vilnius op de UNESCO Werelderfgoedlijst terug te vinden is. Als cultuurliefhebber valt Vilnius dus niet te missen! Kom hieronder meer te weten over de hoofdstad van Litouwen.

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen.

  • De ligging van Vilnius

Vilnius vind je terug in het diepe zuidoosten van Litouwen. Dat betekent ook dat de stad, in tegenstelling tot de meeste andere Baltische steden, nog te bezoeken valt tijdens de koudere maanden van het jaar. De stad zelf heeft net iets meer dan 500 000 inwoners en is gebouwd rond de rivier de Neris.

De bezienswaardigheden van Vilnius.

Hoofdstad Litouwen
De vlag van Litouwen

Vilnius werd in de 14de eeuw gesticht en kwam tijdens de 16de en de 17de eeuw volledig tot bloei. De Russische invloeden lopen als een rode draad doorheen de binnenstad, maar Vilnius kent ook een geheel eigen stijl. Wat valt er dan zo allemaal te ontdekken in de binnenstad?

  • De St. Kazimero kerk

De St. Kazimero kerk werd gebouwd in 1604 en valt voornamelijk op door de Barokke altaren. Het hele bouwwerk is rijkelijk versierd en wordt afgewerkt door een gouden kroon op de top van de toren. Vilnius is dan ook een stad waar religie duidelijk zichtbaar is. Er zijn meer dan 100 kerken terug te vinden en ook een synagoge.

Het Gediminas kasteel

Het Gediminas kasteel dateert van de 14de eeuw en is vandaag de dag een historisch museum. Het meest opvallende bouwwerk is de achthoekige westelijke toren in gotische stijl. Het is niet alleen een knap bouwwerk, maar ook een leuk uitzichtpunt over de stad.

  • Het museum voor genocide slachtoffers

Het museum voor genocide slachtoffers staat ook bekend onder de naam het KGB museum. Het is een overblijfsel van de communistische heerschappij over de regio en biedt rondleidingen aan door de isoleercellen, martelkamers en de executiekamer.

  • Het paleis van de groothertog van Litouwen

Het paleis van de groothertog van Litouwen werd gebouwd in de 15de eeuw en werd vernietigd in het begin van de 19de. Vandaag de dag staat het gebouw terug recht en zijn er tal van exposities te bekijken.

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=0zF63OHIuqg)

Informatie over andere hoofdsteden:

Vragen, opmerkingen en correcties kunnen hieronder geplaatst worden. Nuttig artikel? Deel dit dan met anderen op social media. Dat stellen wij erg op prijs.

Plaats een reactie