Letland

Architectonische hoogstandjes in Riga, hoofdstad van Letland.
De grootste land van alle Baltische staten is de hoofdstad van Letland: Riga. De stad ligt bij de Golf van Riga en beslaat meer dan 300 km2. Een moderne stad, waar liefhebbers van kunst, geschiedenis en cultuur hun hart kunnen ophalen. Alleen al als het gaat om architectuur. Lees hieronder meer over deze hoofdstad.

Riga is de hoofdstad van Letland.

In de hoofdstad van Letland is een oud en een nieuw gedeelte te vinden. Waar je ook bent – architectonische hoogstandjes zie je overal. Met name in het oude gedeelte. Het Stadhuisplein, met uiteraard het stadhuis, een oude middeleeuwse dom, het kasteel Rīgas pils: zomaar een greep uit alle mooie bouwwerken die Riga rijk is. Loop lekker rond over de kinderkopjes in de stad en laat je verrassen door de vele bezienswaardigheden en leuke pleinen vol levendigheid en gezelligheid. Het centrum van de hoofdstad van Letland is vrij compact, dus je kunt lopend alles verkennen als je wilt. En wil je de stad van bovenaf zien, beklim dan de Sint Pieterskerk eens! Zo krijg je een spectaculair zicht op de stad en zie je nog meer van al die prachtige kerken en andere bouwkunsten.

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=_-JOV5RzbTQ)

Geschiedenis en bouwwerken.

Hoofdstad Letland
De vlag van Letland

Wil je meer weten over de geschiedenis van al die bouwwerken en over de stad, dan doe je er goed aan om het Bezettingsmuseum te bezoeken. Een educatief museum, waar documenten, voorwerpen, foto’s en films te zien zijn over de bezetting tussen 1940 en 1991. Het is een van de best bezochte musea van het land.

Ben je toe aan een versnapering en wil tegelijkertijd de hoofdstad van Letland op een culinaire manier ontdekken, ga dan naar de Centrale Markt. Hier zijn vijf gekoppelde hallen te vinden vol verse etenswaren die je weer op een heel andere manier laten kennismaken met de hoofdstad van Letland en haar geneugten. Niet verwonderlijk dat menig inwoner en toerist hier te vinden is. Van losse ingrediënten tot en met hele maaltijden: de Centrale Markt heeft het te bieden aan je. De hallen staan zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO!

Riga op de kaart:

Meer informatie:

Riga is de hoofdstad en de grootste stad van Letland. Met 704.476 inwoners (2017) is het ook de grootste stad van de drie Baltische staten. Het is tegelijk de thuisbasis van een derde van de bevolking van Letland en een tiende van de gecombineerde populatie van de Baltische staten. De stad werd gesticht in 1201.

Riga ligt aan de Golf van Riga, aan de monding van de rivier Daugava. Langs deze rivier loopt al sinds de oudheid een voorname handelsroute. Voor de Vikings was het een deel van de belangrijke Dvina-Dnjepr navigatieroute naar Byzantium. De plaats van het huidige Riga was in oorsprong een natuurlijke, beschutte haven, 15 km stroomopwaarts van de monding van de Daugava.

Klimaat

Het klimaat van Riga is vochtig continentaal (Köppen Dfb). De koudste maanden zijn januari en februari, wanneer de gemiddelde temperatuur -5°C is. Temperaturen zo laag als -20 tot -25°C worden bijna elk jaar waargenomen op de koudste dagen. De nabijheid van de zee veroorzaakt frequente herfstregens en mist. Doorlopende sneeuwbedekking kan 80 dagen duren. De zomers zijn er koel en regenachtig, met een gemiddelde temperatuur van 18°C. De warmste dagen hebben temperaturen boven de 30°C.

Historisch

Het historisch centrum van Riga staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is vooral bekend voor zijn Art Nouveau/Jugendstil en 19de eeuwse (houten) architectuur. In 2014 was de stad samen met Umeå (Zweden) de Europese culturele hoofdstad. Ze is onder andere de thuisbasis van het kantoor van de Europese Unie van Europese Regelgevende Instanties voor Elektronische Communicatie (BEREC). De radio- en tv-toren van Riga is het hoogste gebouw van Letland en de Baltische staten, en een van de hoogsten in de EU (368,5 meter).
Het wordt algemeen erkend dat Riga de grootste verzameling van Art Nouveau gebouwen ter wereld heeft. Dit komt door het feit dat de stad een enorme bloei kende aan het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, toen Art Nouveau op het hoogtepunt van zijn populariteit was. Lokale architecten studeren er ondertussen voornamelijk af aan de Technische Universiteit.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Heb je een vraag, wil je een correctie doorgeven of een opmerking plaatsen? Wellicht iets aanvullen? Reageer dan hieronder. Nuttig artikel? Delen mag.

Plaats een reactie