Kroatië

Wat is de hoofdstad van Kroatië? Dat is Zagreb.
De Kroatische hoofdstad Zagreb is eigenlijk gegroeid uit twee aparte nederzettingen: Gradec en Kaptol. Toen deze na eeuwenlange twisten eindelijk bij elkaar aansloten groeide de stad uit tot een boeiende bestemming. Het politieke centrum van Kroatië biedt een rijke geschiedenis, oude architectuur en een geheel eigen sfeer. Lees hieronder verder over deze hoofdstad.
Zagreb is de hoofdstad van Kroatië.

  • De ligging

Zagreb is in tegenstelling tot de meeste andere bekende Kroatische steden richting het noorden gelegen en ligt niet tegen de Adriatische kust aan. De stad heeft een vrij centrale ligging op slechts een steenworp afstand van Slovenië. Zagreb ligt in vrij heuvelachtig landschap en werd gesticht aan een rivier. Een rivier die vandaag de dag echter compleet ondergronds loopt en dus niet meer te zien is.

De highlights van Zagreb

Hoofdstad Kroatië
De vlag van Kroatië

Een vakantie in Zagreb is niet voor niets een citytrip die meer en meer op het verlanglijstje staat. Deze bruisende stad heeft dan ook heel wat te bieden.

  • Ban Jelacic plein

Het centrale plein van Zagreb ontstond in de 17de eeuw en is vernoemd naar Josip Jelacic, zowat de belangrijkste politieke figuur in de Kroatische geschiedenis. Het is de vaste ontmoetingsplaats van de lokale jeugd, het is de plek waar alle bezienswaardigheden op wandelafstand van zijn en het is hier dat je kunt winkelen.

  • Sint Stefanuskathedraal

De gotische Sint Stefanuskathedraal is een imposant bouwwerk dat gebouwd werd in 1880 toen een aardbeving de originele kapot maakte. De huidige versie werd uitgedacht door Herman Bollé en heeft een paar interessante details. Zo zijn de torens niet even lang gemaakt.
Museum of Broken Relationships

Ongetwijfeld het leukste museum is Zagreb is het Museum of Broken Relationships. Zoals de naam al zegt is dit museum gewijd aan verbroken liefdes. Het concept is simpel: er staan allerlei voorwerpen tentoongesteld die op de één of andere manier een interessant verhaal vertellen over een gebroken liefde. Grappig, emotioneel en vooral heel leuk.

  • Tkalčićeva

Tkalčićeva is een autovrije straat in het centrum van Zagreb waar het hele avond- en nachtleven van de stad zich afspeelt. Het is hier dat je lekker kunt gaan tafelen of kunt gaan drinken. Het is hier waar je de nachtclubs en de cocktailbars vindt. Een charmante aanrader!

De hoofdstad van Kroatië is Zagreb. Wie een zwak heeft voor historische gebouwen en musea, moet deze hoofdstad simpelweg bezocht hebben. De dierentuin van Zagreb is een ‘must’ voor gezinnen met kinderen. Vanaf de Medvednica-heuvels ten noorden van Zagreb heb je een schitterend uitzicht op de stad.

Zagreb, aan de oevers van de Sava

Zagreb ligt in het noordoosten van Kroatië, niet zo ver van de grens met Slovenië. De rivier de Sava stroomt door de stad. Ten zuiden van de Sava ontwikkelde zich het moderne stadsgedeelte Novi Zagreb, waar je de internationale luchthaven aantreft. Zagreb is ook per trein of met de auto erg vlot bereikbaar.

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=9KjEF8NYNuc)

De toeristische trekpleisters van Zagreb

In het centrum van de stad ligt het bekende plein Trg Bana Jelačića, precies op de grens tussen de bovenstad en de benedenstad. Vanaf dit plein loopt de beroemde winkelstraat Ilica door het noordwesten van Zagreb. Winkelliefhebbers komen in deze straat uitgebreid aan hun trekken. Met een oude funiculaire (Uspinjača) raak je van de benedenstad in de bovenstad. Bezoek het gezellige Sint-Marcusplein, waar in het midden de iconische Sint-Marcuskerk met zijn erg kleurrijke daken direct opvalt. Rond het Sint-Marcusplein tref je het Kroatische parlement aan en het gebouw waar de Kroatische regering zetelt. Loop verder naar de straat Tkalčićeva, een drukbezochte uitgangsstraat. Hier vind je tal van restaurants, bars en winkels. Vlak in de buurt bevindt zich het belangrijkste kerkgebouw in Zagreb: de neogotische Sint-Stefanuskathedraal.
De benedenstad van Zagreb: parken en musea

In de benedenstad tref je verschillende grote parken aan. Aan de rand van deze parken bevinden zich interessante musea, waaronder het Archeologisch Museum, de Kroatische Academie voor Kunsten en Wetenschappen en de Moderne Kunst Galerij. De Botanische Tuin van Zagreb, ten westen van het Centraal Station, vormt met zijn collectie van 10000 plantensoorten een rustig stukje natuur in de hectische hoofdstad. De dierentuin van Zagreb ligt in een park van 18 hectare en is beslist een aanrader voor gezinnen met kinderen. Het shoppingparadijs Importanne Centar, onder het Centraal Station, is onweerstaanbaar voor shopaholics.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Vragen, correcties en opmerkingen kan je hieronder plaatsen. Vond je dit een nuttig artikel, deel dit dan met anderen op social media. Op deze manier kunnen wij het artikel beter maken.

Last updated: dinsdag 6 april 2021

Plaats een reactie