Jemen

De hoofdstad van Jemen: Sanaa.
In Jemen ligt één van de oudste continu bewoonde steden ter wereld: hoofdstad Sanaa. De stad bestaat al sinds de derde eeuw, maar vermoedelijk stonden er voor die tijd ook al nederzettingen op die plek. Volgens een legende is de stad gesticht door Sem, de zoon van Noach. In het jaar 628 werd de stad veroverd door het Arabische Rijk van de profeet Mohammed, die de bouw van de eerste moskee in de stad begeleid zou hebben. Lees in dit artikel meer over deze hoofdstad.

Sanaa is de hoofdstad van Jemen.

Sanaa ligt in het westen van Jemen, op een hoogte van 2200 meter, aan de voet van de Nuqum Berg, en is een van de hoogst gelegen hoofdsteden ter wereld. Door de hoge ligging is het in Sanaa wel koeler dan in de rest van het land. In Sanaa ligt de temperatuur gemiddeld

Hoofdstad Jemen
De vlag van Jemen

tussen de twintig en vijfentwintig graden, waar dit in lager gelegen gebieden kan oplopen tot wel veertig graden. De stad is voor Jemen het economische en politieke centrum en telt meer dan 1,7 miljoen inwoners.

De oude binnenstad

Deze onrust bedreigt ook het toeristische hoogtepunt van Sanaa: de oude binnenstad. Dit oude centrum staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Er zijn onder meer 106 moskeeën en 12 hammams (badhuizen) te vinden, allemaal gebouwd in typisch Jemenitische stijl.

Dit maakt het tot een zeer bijzondere plek met een aantal prachtige bouwwerken, waaronder de Grote Moskee. Het moment dat je de oude binnenstad in loopt, is goed herkenbaar door de immense muur die eromheen gebouwd is. Je betreedt het historische centrum door een van de vele prachtige poorten in de muur.

De modernere stad

Buiten dit prachtige centrum ligt de modernere stad, waar vooral veel ambtenaren wonen. Het inwoneraantal van Sanaa groeit de laatste decennia behoorlijk, waardoor de stad mee moet groeien. De modernisering heeft gezorgd voor groei in omvang, toename van industrie en infrastructuur. Toch kan je door de oude stad en diverse musea (onder meer een nationaal en militair museum) te bezoeken een goed beeld verkrijgen van het leven en de cultuur in Jemen.

Sanaa op de kaart

Andere hoofdsteden van landen:

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Vond je dit een nuttig artikel? Wij stellen het op prijs als je het wilt delen op social media, je blog en/of website.

Plaats een reactie