Flevoland

Wat is de hoofdstad van Flevoland? Dat is Lelystad!
Hoewel Almere qua inwoners veruit de grootste stad van Flevoland is, is Lelystad toch echt de hoofdstad van Nederlands jongste provincie. Lelystad heeft bijna 80.000 inwoners. Qua oppervlakte is Lelystad overigens bijna de grootste gemeente van Nederland. Hiervan is echter nog geen derde land, de rest bestaat uit water: het IJsselmeer en het Markermeer.
De hoofdstad van Flevoland is Lelystad.

Hoofdstad Flevoland
De vlag van Flevoland

Ondanks de jonge leeftijd van de stad heeft Lelystad genoeg om toeristen en dagjesmensen aan te trekken. We geven een kleine opsomming. Het Aviodrome is een must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in vliegtuigen of ruimtevaart. Je kan hier bijvoorbeeld zelf in de cockpit van een Boeing zitten! Verder kan je er 4D-films bekijken in hun filmtheater. Er staan zowel binnen als buiten diverse vliegtuigen opgesteld. Natuurpark Lelystad is ontstaan uit nood.

Dit park heeft namelijk dieren die Artis over had in een natuurlijke omgeving uitgezet. In dit park kan je heerlijk wandelen, fietsen én wildkamperen. Tevens worden hier safaritochten georganiseerd. Bezoek zeker ook even het bezoekerscentrum.

Meer natuur vind je in de Oostvaardersplassen, een moerasachtig gebied dat het toneel was voor een bijzondere natuurfilm. ‘De Nieuwe Wildernis’ trok erg veel mensen naar de bioscoop.
Historie van Lelystad.

Een mooi stuk historie vind je in de Bataviawerf. Hier staat een prachtige reconstructie van het originele VOC-schip uit 1629. Een tweede grote project dat je ook al kunt bewonderen is een replica van de 7 Provinciën, het beroemde schip van onze nationale held Michiel de Ruyter. Daarnaast kan je diverse werkplaatsen bezichtigen.

Het pretpark Walibi Holland biedt een uitje dat meer van deze tijd is. Het biedt vertier voor het hele gezin. Ook worden hier muziekfestivals georganiseerd, waarvan Lowlands veruit het grootste en bekendste is.

Mocht je na al die vliegtuigen, natuur en historie nog uitgebreid willen shoppen: je kan helemaal losgaan in Bataviastad.

Lelystad op de kaart.

Lelystad ligt aan de westelijke kant en ongeveer in het midden van Flevoland. Tot 1957 was dit gebied onderdeel van de Zuiderzeewerken. Lelystad ligt aan de A6 en de N302 loopt door de stad. De stad wordt gekenmerkt door veel water, havens en huizen met privésteigers.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Informatie toevoegen aan deze pagina? Reageer dan hieronder. Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder ook geplaatst worden. Vond je dit artikel nuttig? Deel dit dan met anderen.

Last updated: dinsdag 6 april 2021

Plaats een reactie