Culturele hoofdstad

Matera en Plovdiv: de culturele hoofdsteden van Europa.
Ieder jaar mogen twee Europese landen een stad voordragen als Culturele Hoofdstad van Europa. Het doel hiervan is om Europa te laten zien dat er veel diversiteit is in de steden van Europa. Daarnaast leren de inwoners van de Europese Unie elkaar ook beter kennen op deze manier. Voor 2019 zijn de Culturele Hoofdsteden: Matera (Italië) en Plovdiv (Bulgarije).
Informatie over de Culturele Hoofdsteden.

Matera
Deze stad ligt in het uiterste zuiden van Italië in de regio Basilicata. Matera bestaat uit twee gedeelten: De Sassi en Het Moderne Matera. De Sassi is een wijk waarvan de huizen voor het grootste gedeelte zijn uitgehouwen in de bergen. De moderne stad is het Matera anno 2019.

 • Bezienswaardigheden
  De Sassi is de grootste bezienswaardigheid van Matera. Deze grotwoningen werden vroeger

  Culturele Hoofdstad 2019
  De vlag van Italië

  bewoond door de allerarmsten, maar zijn tegenwoordig een populaire toeristische attractie. Ook vind je er veel hippe bedrijfjes en winkeltjes.
  De Kathedraal van Matera is de absolute blikvanger van de stad. Het bevindt zich op het hoogste punt van stad tussen de twee Sassi. Zowel van binnen als van buiten de kerk is veel interessants te zien.

Plovdiv
Deze stad bestaat al achtduizend jaar en is daarmee een van de oudste steden van Europa. Plovdiv ligt in het zuiden van Bulgarije aan de rivier de Maritsa die de stad doorsnijdt. De stad is gebouwd op heuvels (de hoogste is 250 meter) en daarom wordt Plovdiv ook wel “De Stad van de Zeven Heuvels” genoemd.

Culturele Hoofdstad
De vlag van Nederland
Bezienswaardigheden

De Romeinse stad bestaat voornamelijk uit drie overblijfselen uit de Romeinse tijd: het Antieke Theater, het Antieke Stadion en het Romeins Forum. Het Antieke Theater is volledig gerestaureerd en hier worden nog steeds optredens verzorgd.

De Moderne Stad is vooral bekend om de musea die je hier kunt bezoeken. Het Archeologische museum bevat veel voorwerpen uit onder andere de Romeinse tijd. Het Natuurhistorisch Museum heeft veel opgezette dieren en een uitgebreid aquarium. De geschiedenis van Bulgarije leer je kennen in het Historisch Museum.

Verspreid over de hele stad vind je veel kerken, moskeeën en tempels. De Dzhumaya Moskee telt negen koepels en is de oudste Europese moskee buiten Spanje.

Heb je een vraag, wil je een correctie doorgeven of een opmerking plaatsen? Reageer dan hieronder.

Last updated: dinsdag 6 april 2021

Plaats een reactie