De hoofdstad van China: Beijing
Hoe heet nu de hoofdstad van China: Peking of Beijing? De officiële, Chinese naam van de stad is Beijing, wat ‘noordelijke hoofdstad’ betekent. Peking is de naam die door veel Europeanen, dus ook door Nederlanders, wordt gebruikt, hoewel ook hier Beijing steeds gangbaarder wordt. De oorsprong van de ‘Europese naam’ ligt in de zeventiende eeuw, toen Franse missionarissen de naam naar het Kantonees vertaalden, waarbij klankveranderingen optraden. In China heeft de stad ook vele namen gekend, maar intussen is de naam Beijing in ere hersteld.
Beijing, de hoofdstad van China.
Met ongeveer twintig miljoen inwoners is Beijing een van de grootste steden van China én van de wereld. In China telt alleen de stad Shanghai meer inwoners. Als hoofdstad is Beijing het centrum voor bestuur, cultuur en onderwijs. Ook is het voor het transport een belangrijk knooppunt, met haar vele spoorwegen en snelwegen die van alle kanten de stad omringen en doorkruisen. Beijing ligt niet direct aan de oostkust van China, maar iets verder landinwaarts, waardoor het een belangrijke overslagplaats is naar het Chinese achterland.
Dat Beijing een stad met historie is, staat buiten kijf.
In de omgeving en de kaart.
Er zijn in de omgeving van de stad resten gevonden van stedelijke nederzettingen die dateren van vóór het begin van de christelijke jaartelling. In de loop der tijd is de stad nog veroverd door Dzjengis Khan en werd beschreven door Marco Polo, om je een beeld te schetsen van het roemruchte verleden. Dit alles heeft zijn sporen nagelaten, sporen die her en der nog te bewonderen zijn. Zo is er in het noorden van
de stad nog een stuk stadsmuur te zien uit de tijd van de Mongoolse overheersing, en iets buiten de stad vind je de Chinese Muur.
Laatstgenoemde staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, evenals een aantal andere bezienswaardigheden in de stad. Op die lijst vind je ook de Verboden Stad, het Plein van de Hemelse Vrede, de Tempel van de Hemel, en meer. In Beijing staan daarnaast vele tempels, die het bezoeken meer dan waard zijn. En uiteraard is er ook genoeg moderniteit terug te vinden, bijvoorbeeld het Olympisch dorp, de hoogbouw en de fel verlichte straten.
(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=EHCab5_BArI)
Meer informatie over andere hoofdsteden:
Vond je dit artikel nuttig? Deel dit dan met anderen. Voor vragen, opmerkingen en correcties kan je hieronder een bericht achterlaten.