Brazilië

Brasília: de kunstmatig aangelegde hoofdstad van Brazilië.
De hoofdstad van Brazilië. Dat is een makkelijke; Rio de Janeiro, toch? Alhoewel veel mensen dit denken, is dit niet waar. De hoofdstad van Brazilië is niet Rio de Janeiro, maar Brasília. Dit artikel gaat over hoe een kunstmatig aangelegde stad de hoofdstad kon worden van één van de grotere landen van Zuid-Amerika. Lees hieronder meer over deze veelzijdige stad.

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=ieWNzZPfZzk)

De hoofdstad van Brazilië, Rio de Janeiro.

Hoofdstad Brazilië
De vlag van Brazilië

In het verleden was inderdaad Rio de Janeiro de hoofdstad van Brazilië. Dit was in de tijd dat Brazilië nog een gedeelde monarchie was samen met Portugal en de Algarve. Ook toen Brazilië in 1822 onafhankelijk werd, bleef Rio de Janeiro de hoofdstad van het nieuwe land. Dit veranderde pas in 1960. Al langer waren er ideeën om het land niet meer vanuit de kuststad Rio de Janeiro te regeren. Brasília ligt meer centraal in het binnenland en is daardoor moeilijker in te nemen door vijanden vanaf zee.

Daarnaast zou een centrale hoofdstad een symbolische waarde hebben en de economische ontwikkeling van het binnenland bevorderen. De nieuwe hoofdstad werd razendsnel gebouwd. Binnen drie jaar werd op de nationale feestdag in april 1960 Brasília gesticht.

Het Nationaal park Brasília

In Brasília en de direct omliggende steden wonen ongeveer drie miljoen mensen. De stad is gebouwd in de vorm van een vliegtuig en ingedeeld in verschillende districten. Zo liggen bijvoorbeeld de hotels in dezelfde wijk, maar ook sportclubs, uitgaansgelegenheden, hotels, ambassades en nog veel meer. Wel is de stad vooral een werk- en forensenstad. Mensen die een dagje uit willen, wijken toch vaak uit naar nabijgelegen steden. Dit betekent echter niet dat er in Brasília niets te zien is. Zo is er de Catedral de Brasília. Dit bijzondere witte kerkgebouw lijkt een doornenkroon te dragen.

Praça dos Três Poderes

Het Praça dos Três Poderes is een groot stenen plein waaromheen regeringsgebouwen gebouwd zijn. Hier wappert de grootste vlag ter wereld. De Brasília Television Tower is het hoogste gebouw van de stad en geeft een prachtig uitzicht. Daarnaast is er in de buurt van Brasília ook natuur te vinden. Het Nationaal park Brasília ligt op ongeveer 10 kilometer van de stad. Hier zijn allerlei bijzondere planten en dieren te vinden, zoals bepaalde soorten wolven, apen, herten en miereneters.

Rio de Janeiro op de kaart:

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Vragen, correcties en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Vond je dit artikel nuttig? Deel dit dan met anderen op social media.

Plaats een reactie