Brabant

’s-Hertogenbosch: de hoofdstad van Brabant
De provincie Brabant heeft ook een hoofdstad, namelijk ’s-Hertogenbosch. ’s-Hertogenbosch, door veel mensen ook wel Den Bosch genoemd, heeft ruim 110.000 inwoners. Wist je trouwens dat Den Bosch tijdens carnaval Oeteldonk wordt genoemd? In Brabant weten ze uiteraard wel hoe ze moeten carnavallen. Andere leuke feitjes over Den Bosch: de stad heeft haar naam te danken aan des hertogen bos en het is uitgegroeid tot één van de meest culturele én mooiste hoofdsteden van ons land.

De hoofdstad van Brabant

  • Geografische informatie over ’s-Hertogenbosch

De stad heeft een oppervlakte van om en nabij 11.000 hectare. ’s-Hertogenbosch ligt in het noorden van de provincie Brabant en ligt precies op het punt waar 3 wateren samenkomen. Het gaat hierbij om de Aa, de Dommel en de Zuid-Willemsvaart. Het samenkomen van deze wateren vormt samen de Dieze. Vanuit Utrecht en Amsterdam rijd je via de A2 naar Den Bosch en ook vanuit onder andere Oss en Arnhem is de stad goed te bereiken via de A59.

Wat moet je zien in Den Bosch?

Hoofdstad Brabant
De vlag van Brabant

Als je Den Bosch zegt, zullen veel mensen al snel denken aan de typische lekkernij van de stad. Tijdens een bezoekje aan Den Bosch mag een Bossche bol absoluut niet ontbreken. Deze bal van beslag is gevuld met de lekkerste slagroom en heeft aan de buitenkant een laagje gesmolten chocoladefondant. Daarnaast moet je zeker een bezoekje brengen aan de Sint-Janskathedraal. Deze kerk is tussen 1380 en 1520 gebouwd. Het is een enorm indrukwekkend gebouw en het leuke is dat je in de hoge toren kunt klimmen. De eerdergenoemde Dieze kun je ook overvaren.

Met de boot

In een open boot vaar je onder gebouwen en langs vestingwerken. Je leert de stad kennen vanaf het water. Houd je van kunst? Ga dan zeker naar het Museumkwartier. Hier vind je 2 musea: het Noord-Brabants Museum en het Design Museum Den Bosch. Van hedendaagse kunst en archeologie tot een museumwinkel en werken van zowel oude als moderne meesters. Uiteraard kun je in Den Bosch ook een dagje winkelen, een drankje drinken op het terras of eten in één van de vele restaurants. Een oude en prachtige stad om te beleven.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Heb je een vraag, wil je een correctie doorgeven of een opmerking plaatsen? Reageer dan hieronder door het formulier in te vullen.

Plaats een reactie