Bosnië

Wat is de hoofdstad van Bosnië?
Bosnië-Herzegovina is een land met een op zijn zachtst gezegd tumultueuze geschiedenis en dat geldt vast en zeker ook voor zijn hoofdstad Sarajevo. Sarajevo is misschien wel het meest bekend als de stad die jarenlang belegerd werd door Bosnische Serviërs in de jaren ’90. Vandaag de dag is de stad echter vooral een prachtige mix van oost en west.

De hoofdstad van Bosnië op de kaart

Sarajevo heeft een opvallende ligging in het dal van de rivieren de Miljacka en de Bosna. De stad ligt volledig omsloten door de Dinarische Alpen en ligt zo’n 500 meter boven zeeniveau. Charmant is dat een groot deel van de stad ook daadwerkelijk op de hellingen van desbetreffende bergen is gebouwd.

Highlights van Sarajevo

Sarajevo is eeuwenlang in handen geweest van de Ottomanen en leefde nadien onder het gezag van de Habsburgers. Beide rijken hebben een sterke invloed nagelaten in het straatbeeld, net zoals de onafhankelijkheidsoorlogen die in de nasleep van het uiteenvallen van Joegoslavië uitbraken. Wat valt er dan allemaal te zien?

  • De Latin Brigde
Hoofdstad Bosnië
De vlag van Bosnië

De zogenaamde Latijnse Brug in het centrum van Sarajevo is op zich niet indrukwekkend, maar zijn geschiedenis is dat des te meer. Het is immers hier waar in 1914 Gavrilo Princip aartshertog Frans Ferdinand doodschoot. De gebeurtenis die de directe aanleiding was voor de Eerste Wereldoorlog.

  • Het War Childhood Museum

Gedurende het beleg van Sarajevo zijn er duizenden doden gevallen waaronder heel wat kinderen. Het War Childhood Museum is een emotionele blik in het leven van deze kinderen. Aan de hand van ogenschijnlijk doodnormale voorwerpen wordt het relaas van leven als een kind in oorlog aan de man gebracht.

Bašcaršija

Het oude stadscentrum uit de Ottomaanse tijd de Bašcaršija is nog altijd één van de grootste toeristische trekpleisters van de stad. De gezellige en authentieke winkeltjes hier zijn de plek om een souvenir op de kop te tikken.

  • De Bobslee baan

In 1984 werden in Sarajevo de Olympische Winterspelen gehouden. Naderhand werd de apparatuur niet onderhouden en geraakte in verval. De verlaten bobslee baan nabij het centrum van Sarajevo is echter uitgegroeid tot een echte toeristische trekpleister. Met een kabelbaan geraak je er relatief snel, maar ook een fikse natuurwandeling brengt je bij dit leuke bouwwerk.

Meer informatie:

Correcties, vragen en opmerkingen kunnen hieronder geplaatst worden. Vond je het artikel nuttig? Deel dit dan met anderen op social media.

Plaats een reactie