Azerbeidzjan

Wat is de hoofdstad van Azerbeidzjan? Baku.
De hoofdstad en grootste stad van Azerbeidzjan is Baku, tegelijk ook de grootste stad aan de Kaspische Zee en in de Kaukasus. Het gebied ligt 28 meter onder zeeniveau, waardoor het de laagste nationale hoofdstad ter wereld is en de grootste stad ter wereld onder de zeespiegel. Aan het begin van 2009 werd Baku’s stedelijke bevolking geschat op iets meer dan twee miljoen mensen. Officieel woont ongeveer 25% van alle Azerbeidzjanen in dit grootstedelijk gebied, de enige metropool van het land.

Ligging van de hoofdstad van Azerbeidzjan

Hoofdstad Azerbeidzjan
De vlag van Azerbeidzjan

Baku ligt aan de westkust van de Kaspische Zee, aan de zuidelijke oever van het schiereiland Absheron, bij de baai van Baku. In de buurt van de stad is er een aantal moddervulkanen (Keyraki, Bogkh-bogkha, Lokbatan en anderen) en zoutmeren zoals Boyukshor en Khodasan.

De stad heeft een gematigd halfdroog klimaat (Köppen klimaatclassificatie BSk) met hete, vochtige zomers en koele, soms natte winters. De sterke winden blijven het hele jaar door aanwezig en, in tegenstelling tot veel andere steden met dergelijke klimaatkenmerken, kent Baku geen extreem hete zomers of veel zonneschijn. Dit komt grotendeels door de noordelijke ligging en door het feit dat de stad zich op een schiereiland aan de kust van de Kaspische Zee bevindt (Absheron).

Highlights van Baku.

Baku is een van de belangrijkste toeristische bestemmingen in de Kaukasus. De stad omvat tal van grote hotelketens, die jaarlijks winsten rond de 7 miljoen euro creëren (2009). Tot de belangrijkste toeristische trekpleisters behoren het Fonteinen plein in de binnenstad, het strand van duizend-en-een nachten, Shikhov Beach en Oil Rocks.

Bijzonder is ook Yanar Dag, een plek waar altijd aardgas brandt en die de omgeving van de stad bepaalt. In 2010, wanneer het National Flag Square werd ingehuldigd, werd Baku ook even de thuisbasis van de hoogste vlaggenmast ter wereld (Guinness Book of Records). Verder staat de stad bekend voor zijn vele winkelcentra. Tot de bekendste centra behoren Port Baku, Park Bulvar, Ganjlik Mall, Metro Park, 28 Mall, Aygun city en AF Mall. Deze centra zijn een voorname reden waarom Baku tot de 50 duurste steden ter wereld behoort (plaats 48).

Baku op de kaart.

Meer informatie over andere hoofdsteden:

Plaats een reactie