Armenië

De hoofdstad van Armenië: Jerevan
Jerevan, de hoofdstad van Armenië, is de oudste bewoonde stad ter wereld: de stad werd gesticht in het jaar 782 voor Christus! Toch is van die oudheid weinig meer over, door de verschillende vormen van geweld die de stad in de loop der tijd geteisterd hebben. Zo hebben er veel oorlogen gewoed en zijn er aardbevingen geweest. Ondanks dat hebben de Armenen van Jerevan weer een heel leuke plek weten te maken, met een fijne sfeer en van alles te doen en te zien.
De hoofdstad Jerevan.

Jerevan ligt in het Kaukasusgebergte en wordt dan ook aan drie kanten begrensd door bergen. De hoge ligging, 950 tot 1300 meter boven zeeniveau, zorgt voor een continentaal klimaat met droge en warme zomers en korte, maar koude, winters. Langs de stad stroomt de grootste rivier van Armenië, de Hrazdan. De stad is dan ook een belangrijk knooppunt in de Kaukasus en een industrieel centrum: er worden veel metalen, textiel en industriële machinerie geproduceerd en vervoerd. Als hoofdstad van Armenië is Jerevan ook de belangrijkste plek voor cultuur en wetenschap in het land.

Een belangrijke gebeurtenis in de Armeense geschiedenis is de Armeense genocide, waarbij een miljoen Armenen om het leven kwamen. In Jerevan staat een groot monument en is er een museum gewijd aan deze tragedie, die nog altijd niet door alle landen erkend wordt. Dit monument en het museum moet je gezien hebben als je de stad bezoekt.
Genoeg te doen in Jerevan.

Hoofdstad Armenië
De vlag van Armenië

Naast deze minder vrolijke uitstap is er uiteraard ook genoeg leuks te doen in Jerevan. Misschien wel de grootste trekpleister is de Cascade, een groot trappencomplex dat het centrum van de stad verbindt met de woonwijken. Op de top van de Cascade heb je prachtig uitzicht op de berg Ararat, een dode vulkaan op Turkse grond. Ook het Plein van de Republiek is het bezoeken waard, dit is misschien wel het leukste plein van de stad. Ook is hier het Nationaal Historisch Museum te vinden. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere de Blauwe Moskee, het theater (met het Zwanenmeer ernaast) en de bibliotheek Matenadaran. Op culinair gebied is de Armeense wijn iets dat je niet mag missen.

(Bron: https://www.youtube.com/watch?v=EmhGivMxOjU)

Meer informatie over hoofdsteden van:

Vragen, opmerkingen en correcties kunnen hieronder geplaatst worden. Vond je dit artikel nuttig? Deel dit dan met anderen op social media.

Last updated: dinsdag 6 april 2021

Plaats een reactie