Antarctica

Antarctica: een continent zonder hoofdstad.
Als je de hoofdstad van Antarctica zoekt, ben je wel even zoet. Antarctica heeft namelijk helemaal geen hoofdstad. Dat komt omdat Antarctica geen land is, maar een continent. En wat voor een continent, bovendien. Een kilometers dikke ijskap bedekt nagenoeg het volledige gebied. Lees hieronder meer over Antarctica, vind je de vlag en een filmpje.

Antarctica op de kaart en meer info.

Hoofdstad Antarctica
De vlag van Antarctica.

Je zou denken dat de Noordpool de koudste plaats op Aarde is, maar toch gaat die eer naar de Zuidpool. Op 10 augustus 2010 maten wetenschappers hier namelijk de koudste temperatuur ooit: 93,2 graden onder nul!

Ligging
Deze gigantische ijsvlakte ligt grotendeels ten zuiden van de zuidpoolcirkel en wordt volledig omringd door de Zuidelijke Oceaan. Het koude klimaat verhindert echte bewoning en stedenbouw niet mogelijk. De enige inwoners zijn de honderden internationale wetenschappers

verspreid over wel 60 poolstations.

Langs de kusten van het continent vind je wel talrijke dieren zoals walvissen, zeehonden en keizerpinguïns. Cruiseschepen houden er dan ook graag even halt voor de rijke fauna.

Zuidpoolstation Amundsen-Scott

Begin 19-de eeuw ontstond het vermoeden over het bestaan van Antarctica. De Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen bereikte in 1911 als eerste mens daadwerkelijk dit werelddeel. Een maand later volgde de Brit Robert Falcon Scott. Het Zuidpoolstation herinnert de mensheid aan de moed en overgave van deze twee pioniers.

Het huidige gebouw staat sinds 2003 op pilaren als preventie voor hevige sneeuwval. Op een ceremonieel punt voor het station wapperen de vlaggen van de landen die aangesloten zijn bij het Antarctisch Verdrag.

Station McMurdo

De grote klepper onder de wetenschappelijke vestigingen heet Station McMurdo. In dit Amerikaanse poolstation op de kust van McMurdo Sound kunnen wel 1.200 mensen terecht. Met een haven, 3 vliegvelden, een heliport en meer dan 100 gebouwen beschikt dit onderzoeksstation over de grootste infrastructuur van Antarctica.

Vostokstation

Dit Russische poolstation valt op door zijn afgelegen locatie in het midden van Oost-Antarctica. Dankzij de ligging op 1000 kilometer van de geografische zuidpool, hebben wetenschappers de geknipte plaats om veranderingen in het aardmagnetisch veld vast te stellen.

Onder de meer dan 4 kilometer dikke ijskap ligt het beroemde Vostokmeer. Sommige wetenschappers speculeren dat dit merkwaardige zuurstofrijke meer zelfs allerlei onontdekte levende organismen bevat.

Informatie toevoegen of aanpassen? Laat dan hieronder een bericht achter. Meer informatie over hoofdsteden van:

Plaats een reactie