Albanië

Wat is de hoofdstad van Albanië?
Musea die de roerige geschiedenis van de stad tonen, een gezellig uitgaansgebied, de schitterende natuur……………Tirana heeft voor elk wat wils! Lees hieronder meer over de hoofdstad van Albanië, dat is Tirana.

Ligging en bezienswaardigheden van de hoofdstad van Albanië.

  • Ligging

Tirana is sinds 1920 de hoofdstad van Albanië. Reden voor deze keuze was de centrale ligging van het toen nog kleine plaatsje. Nu is Tirana de grootste stad van het land. De stad ligt ongeveer 40 km ten oosten van de havenstad Durrës, aan de rivieren de Lanë en de Tiranë. Tirana ligt op 110 m hoogte en is een

Hoofdstad Albanië
De vlag van Albanië

overgangsgebied tussen de kust in het westen en het heuvellandschap in het oosten.

  • Bezienswaardigheden

In het hart van Tirana vind je het Skanderbegplein. Het grote plein is vernoemd naar de nationale held Skanderbeg, wiens standbeeld hier ook te bewonderen is. Verder grenzen het stadhuis, het cultuurpaleis en het Nationaal Historisch Museum aan dit plein.

In het Nationaal Historisch Museum kun je de geschiedenis van Albanië bekijken, vanaf de prehistorie tot het heden. Ten noordoosten van de stad vind je het oorlogsmuseum Bunk Art, waar je een beeld krijgt van de communistische, militaire geschiedenis van Albanië. De Et’hem Bey-moskee behoort tot een van de oudste gebouwen van Tirana en is te bezoeken als museum.

De wijk Blloku is een populair stadsdeel van Tirana; het staat bekend als uitgaansgebied, met gezellige cafés, restaurants, terrassen en boetiekjes. Opvallend hier zijn de vele geschilderde gevels. In deze wijk bevindt zich tevens de piramide van Tirana, een culturele ontmoetingsplek. Een bezoekje aan de Sky Tower is zeker de moeite waard: in deze toren zijn een hotel, appartementen, kantoren en, op de bovenste verdieping, een ronddraaiend restaurant gehuisvest.

Nationaal Archeologisch Museum.

Op het Sheshi Nënë Tereza plein ligt, naast de Universiteit van Tirana, het Nationaal Archeologisch Museum. Het museum is opgedeeld in verschillende zalen die elk een verschillend tijdperk vertegenwoordigen met kunst en voorwerpen. Een bekende toeristische attractie is de Dajti Ekspres.

Deze kabelbaan brengt je in een kwartier naar de top van de berg Dajti, terwijl je geniet van het spectaculaire uitzicht op de stad en de bergachtige omgeving. Boven gekomen, bevind je je in het Dajti National Park, waar je kunt fietsen, klimmen of wandelen.

Plaats een reactie